Juhtkiri: tulevane tuhatrahv?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus.
Põlevkivikaevandus. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Viimased viis aastat on Eestit painanud kohustus ehitada ümber põlevkivituha ladestussüsteem. Praegune tähendab lihtsalt öeldes seda, et võimsa veevooga uhutakse tuhk ahjude eest minema tuhahoidlasse. Mõned aastad tagasi kujutasime ette, et seda protsessi on võimalik läbi viia kuidagi teisiti.

Praegu on selge, et seda protsessi pole võimalik läbi viia kuidagi teisiti. Võimalik on vähendada vee hulka, mis süsteemis ringleb ja hoolitseda selle eest, et reostunud vesi hoidlast loodusse ei pääseks. Kuid see on ka kõik.

Asja kurbloolisus on aga see, et tuhaveosüsteemi ümberehitus oli Eesti poolt võetud kohutus euroliidu ees. Suhkrutrahv seisab meil kogu aeg haledalt meeles. Pole välistatud, et Eestit ootab ka tuhatrahv.

Loodetavasti suudab valitsus Euroopa Komisjoniga kokkuleppele saada ja probleem laheneb trahvideta. Ning seejuures tuleks Eesti Energia valitseda olevais jaamades hoolitseda selle eest, et keskoonale suurt kahju ei sünniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles