Uuring: maailma tippjuhid usuvad, et hullem on möödas

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: commons.wikimedia.org

Eile maailma majandusfoorumil Davosis esitletud PricewaterhouseCoopers'i (PwC) ülemaailmne tegevjuhtide uuring näitab ettevõtjate usku majanduse taastumisse ning prognoosib alanud aastaks nii töötajate arvu suurendamist kui ka tegevuskulude jätkuvat kärpimist.


PwC traditsiooniline üleilmne tippjuhtide küsitlus viidi läbi juba 13.korda ning selle käigus intervjueeriti ligi 1200 juhti 52 riigist (nende seas ka 10 Eesti ettevõttest).

Valdav enamus (81 protsenti) tippjuhtidest usub, et eelmise aastaga võrreldes nende ettevõtte müügikäive suureneb ning oma riigi majanduse taastumine leiab enamiku (60 protsenti) arvates aset selle aasta teisel poolel või 2011. aastal.

21 protsendi vastanute arvates taastub majandus 2010. aasta esimesel poolel ning 13 protsendi hinnangul on see juba toimunud. Taastumise kiiruse osas on kõige optimistlikumad Aasia ettevõtted ja ettevaatlikumad Euroopa firmad.

Suurenenud lootustega kaasneb ka suurem töötajate värbamine: 39 protsenti vastanuist plaanib eeloleva 12 kuu jooksul oma ettevõtte töötajate arvu suurendada (25 protsenti vähendab ning 34 protsenti jätab samaks).

Eeldatav suurim töökohtade arvu kasv on panganduses, äri- ja professionaalsete teenuste vallas ja tehnoloogiasektoris. Võrdluseks: eelmisel aastal vähendas töötajate arvu 48, suurendas 29 ja jättis samaks 22 protsenti ettevõtetest.

Samaaegselt töötajate arvu suurendamise lootustega kavandavad ettevõtjad siiski tegevuskulude edasist kärpimist. Kui 2009. aastal kärpisid kulusid peaaegu kõik (88 protsenti), siis tänavu plaanib tegevuskulusid vähendada 69 protsenti vastanuist.

65 protsenti tippjuhtidest tunneb end ohustatuna majanduskriisi venimise riskist, 60 protsenti näeb ohtu valitsusepoolsetes ülemäärastes regulatsioonides ning 59 protsenti rahaturgude ebastabiilsuses.

Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonna juhtide jaoks olid olulisimad riskid lisaks majanduskriisi venimisele (65 protsenti), ohud rahvusliku valuuta kursi stabiilsusele (62 protsenti) ning riigi makromajanduse tasakaalule (59 protsenti).

Pooled ettevõtjad näevad ohtu tarbijakäitumises aset leidnud muutustes (tarbijad ostavad vähem ning nõudlikumalt) enim tehnoloogia- (66 protsenti), jaekaubanduse (64 protsenti) ning meedia ja meelelahutussektoris (60 protsenti).

Iga neljas vastanu arvas, et avalikkuse usaldus majandusharu vastu, milles ta ettevõtte tegutseb, on majanduskriisi käigus langenud. Kõige suurem tunnetatav usalduse langus oli panganduses (61 protsenti vastanute arvates), kindlustuses (46 protsenti) ja autotööstuses (38 protsenti).

Uuringut kommenteerinud PwC Eesti tegevjuhi Ago Vilu sõnul on maailmamajanduse seisund endiselt ebakindel, ent ettevõtjad on masenduse staadiumist liikunud mõõduka optimismini.

Eelseisva tõusu ootuses on parim konkurentsipositsioon nendel ettevõtetel (ja riikidel), kes tegutsesid majanduskriisi ajal kiiresti ja otsustavalt, ent ilma paanikata, otsides ideid ja säilitades strateegilisi ressursse uue majandustõusu jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles