Tööandjad: müügimaks on erakordselt koormav

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tööandjate keskliit saatis valitsusele kirja ettepanekuga algatada seadusemuudatus, mis kaotab müügimaksu kohalike maksude seaduses, kuna see on ettevõtjaile erakordselt koormav ja põhjendamatu.


«Kohalike maksude seadus kehtib alates 1994. aastast, sellest ajast on Eesti maksuõigus edasi arenenud, Euroopa Liiduga liitumisest alates kehtib uus käibemaksuseadus. Muutunud olukorras on vaja kohalikud maksud üle vaadata ja müügimaksu rakendamine kehtival kujul lõpetada,» märgib keskliit oma kirjas.

Kohalike maksude seaduse kohaselt maksavad müügimaksu kauplemis- või teenindusluba omavad füüsilisest isikust ettevõtjad ja juriidilised isikud. Eesti õigus aga ei tunne enam kauplemis- ega teeninduslubasid, need asendati 2004. aastal majandustegevuse registri kannetega. Seega formaaljuriidiliselt ei peagi keegi müügimaksu maksma, kuna kauplemis- ega teeninduslubasid enam ei väljastata, leiab tööandjate keskliit.

Lisaks läheb müügimaksu regulatsioon vastuollu põhiseaduse õigusselguse põhimõttega ja Euroopa käibemaksu arvestuse põhimõtetega. Samuti on müügimaks vastuolus Eesti ühetaolise maksustamise, maksuerisuste vähesuse ja lihtsa maksuhalduse põhimõttega.

Eesti Tööandjate Keskliit esindab 1500 ettevõtja huve, kes annavad tööd umbes 150 000 erasektori töövõtjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles