Maksuamet: varimajanduse osakaal on 8-9 protsenti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakaup.
Salakaup. Foto: Toomas Huik

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe hindas varimajanduse osakaalu Eestis 8-9 protsendile ja sellest tekkinud maksuaugu suuruseks 8-9 miljardit kroonini.


«Vabalangemist oleme igal juhul suutnud ära hoida,» hindas Veermäe majanduslanguse mõju. Viimasel ajal on tema hinnangul koguni teatud tendents varimajanduse vähenemise suunas ja selles on omajagu teeneid tegevustel, mida maksuametnikud hüüavad nimega «Revidendid õue!».

Maksuhaldur korraldab reide ettevõtetesse ümbrikupalkade leidmiseks. Salakaubaveo tõkestamiseks on Venemaa piiril üles pandud automaatne numbrijälgimise süsteem ANTS, mida on kavas laiendada teistessegi piiripunktidesse.  

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav ütles, et kõige rohkem kardab ta osa majanduse järsku varjuminekut. Juba praegu on ettevõtteid, kus koondatud töötajad nn mustalt edasi töötavad ja pahatihti veel ka töötuskindlustust saavad. Selliste juhtumite avastamiseks käib tihe koostöö töötukassaga. 

Rootsis on varimajanduse osakaal 10 protsendi juures, Lätis aga tõenäoliselt veelgi suurem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles