Paljud põllumajandustootjad ei jaksa makse tasuda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Oopkaup.
Andres Oopkaup. Foto: Liis Treimann

Kui töötlevas tööstuses tegevatest füüsilistest isikutest ettevõtjail ehk fiedel olid detsembri alguseks maksuvõlad vaid 2,9 protsendil, siis põllumajanduslikus tootmises ulatus maksuvõlglaste osakaal üle veerandi.


Novembri lõpu seisuga oli põllumajandusega seotud fiedest maksuvõlad 1776 isikul kogusummas 53,7 miljonit krooni ehk 25,3 protsendil kõigist ettevõtjatest, juriidilistest isikutest oli maksuvõlg 800 ettevõttel 255,7 miljoni krooni ulatuses.

Krediidiinfo teatel on 305 põllumajandusettevõttel halb krediidisoovitus, mis tähendab, et neil ei soovitata krediiti nõrkade finantstulemuste või erinevate võlgnevuste tõttu.

Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Andres Oopkaupi sõnul võib neist arvudest teha järelduse, et põllumajanduse olukord on tõeliselt halb.

«Kui tootjal on ikka valida, kas maksta riigimakse või tagada oma loomadele sööt, siis võib arvata, et selles olukorras valib ta pigem loomade söötmise. Seda muidugi lootuses, et turuhinnad ja vastavalt tootjahinnad hakkavad paranema,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles