Tuus: Eesti kukub tervishoiuteenuste edetabelis

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldusravi.
Hooldusravi. Foto: Sille Annuk

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Marika Tuus ütles, et Eesti on Euroopa tervishoiuteenuste tarbijaindeksi järgi langenud aastaga 11. kohalt 18-ndale ja ees on ootamas uus kärbe.


«Eeloleval aastal tabab tervishoidu kaks korda suurem kärbe kui muid valdkondi,» märkis Tuus. Ta lisas, et kui tuleva aasta riigieelarve on üles ehitatud sotsiaalmaksu laekumise vähenemisele 3,2 protsendi võrra, siis haigekassale anti ülesanne teha eelarve 6,9 protsendipunkti väiksemaks.



Tuusi sõnul kärbitakse kõige enam statsionaarse ehk haiglaravi vahendeid. Ligi 18 protsenti hoitakse tema sõnul kokku nina-, kurgu-, kõrva- ja silmahaigete haiglaravi pealt. Kirurgias ja günekoloogias jääb ligi 5000 ravijuhtu vähemaks, veresoonte kirurgias on aga kärbe veelgi suurem.



Tuusi hinnangul on masendav olukord hooldusravis: «Hooldusravi patsient peab hakkama ravipäeva eest maksma 101 krooni, siiani omaosalust hooldusravi esimese 30. päeva eest ei olnud. Maksimaalse 60-päevase hooldusravi eest pidi aga patsient siiani maksma vaid 250 krooni, nüüd aga 6000 krooni.»



Tuusi sõnul tuleks osa haigekassa eelmiste perioodide jaotamata kasumist ehk tulemist nüüd kasutusele võtta. «See kogutud raha ongi ju ette nähtud jooksvate vajaduste tasandamiseks ja haigekassa eesmärkide täitmiseks vajaduse korral. See võimaldaks rahulikult tööd teha kuni aastani 2013, ilma et arstiabi kättesaadavus ja kvaliteet langeksid,» selgitas ta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles