FT: USA keskpanka ähvardab järelevalve-rollist ilmajäämine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpank
USA keskpank Foto: AFP / Scanpix

USA kongress on maha saanud seaduseelnõuga, mis võtaks keskpangalt selle põhivolitused. Plaan on aga sattunud Föderaalreservi endiste töötajate, pankurite ja akadeemikute terava kriitika alla.


See, et mõned kongressmanid keskpanga peale hammast ihuvad, võttis hiljuti selge kuju Senati panganduskomitee esimehe Chris Doddi finantsregulatsiooni reformi eelnõu näol.

Doddi eelnõu jätaks keskpanga ilma järelevalve ja tarbijakaitse rollidest ning jagaks need kahe uue ametkonna vahel. Samas läheb 1100-leheküljeline tekst, mida eile Washingtoni kontorites hoolikalt uuriti, veelgi kaugemale. Nimelt ei tohiks Wall Streeti pangad enam keskpanga New Yorgi üksuse direktoreid ametisse nimetada, samuti piirataks panga volitusi hädaabi-laene väljastada.

«Sellisel juhul veniks likviidsuse tagamine hädaolukorras väga kaua, sisuliselt oleks see katastroof ning tooks kaasa kohutavaid tagajärgi,» ütles eelnõu kohta endine keskpanga juhatuse liige ja Columbia Ülikooli professor Frederic Mishkin.

Seadusandjad on veel siiani peaaegu oimetud ilmsiks saanud tõsiasjast, et keskpank võib ekstreemsetes olukordades anda mõnele organisatsioonile piiramatu summa raha - nagu seda tehti mulluse kriisi kõrghetkel kindlustusfirma AIG ja teistegi päästmiseks.
«Loomulikult tunneb kongress muret selle pärast, kas nad ikka tegutsevad alati maksumaksja huvides. Ma saan sellest murest täiesti aru. Kui aga muuta see protsess liiga kohmakaks, võib tulemuseks olla katastroof,» ütles Mishkin.

Keskpanga esimees Ben Bernanke töötas möödunud aastal koos tolleaegse finantsministri Hank Paulsoni ning tema mantlipärija, noil päevil keskpanga New Yorgi üksuse presidendina töötanud Tim Geithneriga välja üksikute ettevõtete ja kogu pangandussüsteemi päästepaketi.

Seda ei ole Senati juhtivad vabariiklased, nagu näiteks panganduskomitee mõjukas liige Richard Shelby, aga mitte unustanud. Kuna Paulson on nüüdseks lahkunud ja Geithner varjus rahandusministeeriumisse, on antud juhul kõige rohkem kaotada keskpanga esimehel.

Eelnõu, mille Dodd eile esitas, arvestabki Shelby eesmärkidega ja pakub lahendusi kartusele - mida jagavad ka mõned demokraadid - et keskpanga võim on liiga suur.
Üks muutus, mida võib tõlgendada kui rünnakut keskpanga sõltumatuse pihta, on see, et panga regionaalüksused ei saaks juhtide ametisse nimetamist enam nii palju mõjutada - direktorid määraks Washingtoni keskjuhatus ning esimehed USA president.

Keskpanga New Yorgi üksuse puhul - mis ongi eelnõu peamine märklaud - lõpeks seega palju paksu verd põhjustanud olukord, kus pangad ise paigutasid oma juhid võtmepositsioonidele organisatsioonis, mis oli ühtlasi nende endi ülevaataja ning koht, kust viimases hädas laenu sai.

AIGi 180 miljardi dollariline abipakett ei unune niipea ning seepärast üritavadki seadusandjad võtta finantsasutustelt sellise «teenustevahetuse» võimaluse, nagu Dodd seda nimetas. Tema sõnul sulas nelja järelevaataja roll - keskpank kaasa arvatud - niimoodi sisuliselt ühte.

Kõige suuremad pangad, kes põhjustasid lõviosa probleemidest, sellesse regulatiivse arbitraaži ringi siiski segatud ei olnud.

«Minu meelest ei ole siin tänaseni suuremat probleemi olnud,» ütles Notre Dame'i finantsprofessor Paul Schultz. «Ma mõistan hirmu, et pangad ja teisedki otsivad üles neid leebemaid seadusauke, kuid see ei mänginud minu meelest 2008. aasta probleemide puhul mingit rolli.»

Plaanide vastu pole samas sugugi kõik pankurid ja ametnikud. Mõned pankade lobitöötajad ütlesid, et see on julge ja otsekohene katse reegleid ümber kirjutada. Erilist toetust leidis keskendumine kapitali puudutavatele küsimustele, samuti ettepanek nõuda suurematelt finantsasutustelt «reservkapitali», mis probleemide korral laenudest omakapitaliks konverteeritakse. Viimase nõude innukas pooldaja on ka keskpank ise.

Endise rahandusministeeriumi finantsasutuste abiministri Richard Carnelli sõnul võib Doddi plaani juures täheldada tõelist juhivaistu ja poliitilist julgust. «See on palju ambitsioonikam, kui Obama administratsiooni oma. Nende plaan jäi minu meelest täiesti jõuetuks,» ütles ta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles