Märgistuseta E-sigaretid võivad osutuda tervisele ohtlikuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid.
E-sigaretid. Foto: Reuters / Scanpix

Ravimiameti teatel on Eestisse püütud tuua ilma igasuguse märgistuse ja dokumentatsioonita E-sigarette ja nikotiinikapsleid. Sellised tooted võivad seada ohtu kasutaja tervise.

Suitsetamise mahajätmiseks kasutatav E-sigaret koosneb kahest osast: elektrilisest seadmest ja nikotiinilahusega täidetud kapslitest. Ravimiamet, kes teeb Eestis järelevalvet nii ravimite kui meditsiiniseadmete üle, on klassifitseerinud seadme meditsiiniseadmeks ning nikotiinikapslid ravimiks.

Kuna E-sigareti kapslid ei ole ilma manustamisseadmeta kasutatavad, on Eesti Ravimiamet seisukohal, et kogu komplekti näol on tegemist ravimiga. Sellest tulenevalt peavad sigaretid enne turustamist läbima müügiloa protseduuri, mille käigus hinnatakse toote kvaliteeti, ohutust ja efektiivsust. Ravimit võib turustada üksnes siis, kui sellel on müügiluba ja siis ainult apteegis.

Ravimiseaduse kohaselt interneti teel tellitud ravimeid postist kätte anda ei ole lubatud.

E-sigareti seadet ja nikotiinivabu kapsleid on lubatud müüa vaid juhul, kui turustatav meditsiiniseade vastab Euroopas kehtivatele nõuetele, mille eesmärk on tagada seadme ohutus.

Euroopa liikmesriikides on hetkeseisuga erinevaid arvamusi toote klassifikatsiooni osas. Mõnes riigis võib täna leida E-sigarette näiteks kaubanduskeskuste lettidelt. Belgia ja Holland toote määratlenud ravimiks, mitmed riigid ei ole seisukohta veel andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles