Statistikaamet: tööstustoodang langes ligi 30 protsenti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Tööstusettevõtete toodang oli käesoleva aasta juulis mullusest 28 protsenti väiksem, ainsana kasvas alkoholi ja ravimite tootmine.

Kui tänavu jaanuaris vähenes toodang 26 protsenti, siis alates veebruarist on langus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud 30 protsendi piires, teatas statistikaamet

Töötleva tööstuse olukord oli juulis enam-vähem sama kui eelnevatel kuudel - toodang vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes stabiilselt ligi kolmandiku. Langust põhjustas eelkõige ebapiisav nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Languses olid kõik töötleva tööstuse harud peale joogitootmise - kus suurenes viina- ja õlletoodang - ning ravimite tootmise.

Eelmise aasta juuliga võrreldes vähenes üle poole keemiatoodete, metalli-, masinate ja seadmete tootmine. Seoses hinnalangusega maailmaturul on peatatud paljude põhikemikaalide tootmine.

Rohkem kui 40 protsenti vähenes ehitusmaterjalide ja elektroonikaseadmete tootmine ning masinate ja seadmete remont ja paigaldus. Juulis toodeti ligi 70 protsenti vähem ehitusdetaile ja 40 protsenti vähem betoonisegu kui aasta tagasi.

Elektrienergia tootmine vähenes juulis eelmise aasta juuliga võrreldes 16 protsenti, soojuse tootmine 8 protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes juulis tööstustoodang võrreldes eelmise kuuga 2 protsendi võrra. Eelmise kuu taseme ületamisele aitas kaasa töötleva tööstuse toodangu kasv, kuna energeetika ja mäetööstuse toodang vähenes eelmise kuuga võrreldes.

Jaanuarist aprillini püsis tööstustoodangu langus võrreldes eelmise kuuga 4 protsendi piires, suurenedes mais 2 protsenti ja vähenedes juunis taas 1 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles