Ekspert Nokia tehingust: vandenõuteoreetikutel on täna pidupäev

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia neoonkiri Hongkongis
Nokia neoonkiri Hongkongis Foto: Caro / Scanpix

Kümmekond aastat pingsalt Nokia tegemisi Reutersi korrespondendina ning hiljem ka väikeinvestorina jälginud Tarmo Virki sõnul annab täna avalikustatud tehing vandenõuteoreetikutele põhjuse pidupäevaks.

Lühiintervjuu Tarmo Virkiga.

Kas Nokial oli vaja üksus müüa, või oli tegu pigem strateegilise käiguga, kuna edaspidi keskendutakse telekomiseadmete sektorile?

Tegemist ei olnud strateegilise käiguga. Nokia telefoniäris põles eelmisel aastal 691 miljonit eurot ja kuigi sellel aastal on kahjumid kahanenud, kaotab see äri endiselt raha.

Kas Microsofti pakutud hind oli õiglane või pigem madal?

Hind milles ostja ja müüja kokku lepivad on ju alati õige. Aktsiaturg ütleb et Nokia sai palju parema hinna kui oleks pidanud. Samas õiglane hind oleks võinud olla 12 kuu pärast palju kõrgem, aga 12 kuu pärast oleks võinud Nokia telefoniäri olla ka pankrotis, kui uskuda krediidireitingu firmasid.

Kas vandenõuteoreetikutel, kes nägid Elopi palkamist Microsofti katsena ettevõte odavalt üle võtta, võib lõppude lõpuks õigus olla?

Kõikidel vandenõuteoreetikutel on täna pidupäev.

Mida tähendab tehing Soome majandusele (ka moraalselt)?

Algupärane otsus palgata Elop ja hakata Windowsi tarkvara kasutama oli tõenäoliselt Soomele nii majanduslikult kui moraalselt suurem hoop, sest töö on kaotanud tuhanded inimesed.

Kas Microsoft võib veelgi vähendada Nokia Soome töötajate arvu?

See on tõenäoline.

Kas Microsoft suudab Nokia aina vähenevat turuosa mobiiltelefonide turul kasvatada? Mis samme peaks ettevõte selleks tegema?

Aastast 2011, kui Nokia otsustas Microsofti tarkvara kasutama hakata, on Nokia turuosa dramaatiliselt kukkunud. Windows Phone ei ole siiani olnud lahendus.

Aktsionärid kes uskusid Elopi strateegiasse ja investeerisid Nokiasse 2011. aasta algul on hoolimata tänasest rallist kaotanud poole oma rahast.

Edaspidi ei räägi me enam Nokia turuosast vaid Microsofti turuosast.

Microsoft suudaks oma telefoniäri turuosa kiiresti kasvatada vaid Google Android tarkvara kasutades, aga see ei ole reaalne. Tahame me või ei taha, aga tänapäeva nutitelefoniturul on tegemist siiski marginaalse tehinguga, omaniku vahetas vaid veidi üle 1 protsendi turuosa.

Samas, tehnika ja tarkvara toomine ühe katuse alla on pikas perspektiivis ainus võimalus kuidagi konkureerida Apple ja Googlega.

Kui seotud on Microsoft Nokia brändiga ja selle patentidega? Mis takistab Microsoftil Nokia brändi hülgamast ja telefone enda nime alt välja laskmast?

Microsoft on üritanud enda brändi all teha telefone ja tahvelarvuteid, aga siiamaani see ei ole õnnestunud. Nokia Lumia bränd jääb tõenäoliselt vähemalt mingiks ajaks elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles