Energiaturg.ee: juulis oli börsihind fikseeritud paketist soodsam

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Populaarseima börsihinnaga elektritarbijad maksid juulis 12 protsenti soodsama arve kui levinuima fikseeritud hinnaga paketi tarbijad ning samaaegselt tõusid juuni börsišokist tulenevalt fikseeritud pakettide hinnad, näitab sõltumatu elektripakettide võrdlusportaali Energiaturg.ee analüüs.

«Praeguseks on juuni ootamatult kõrged börsihinnad langenud madalamale tasemele ja püsinud viimastel nädalatel stabiilsena - juulis oli keskmine käibemaksuta börsihind 40,20 eurot MWh kohta võrreldes juunikuu 53,36 euroga,» ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Tamm märkis, et kuigi börsihind on tänavu olnud odavam kui fikseeritud põhitariifne pakett, tõstsid paljud suuremad müüjad juulis ka eratarbijatele mõeldud fikseeritud pakettide hindu, kuna lähikuude tuletistehingud läksid kallimaks. «Hinnatõus oli arvatavasti ajendatud kõrgest juuni börsihinnast, mis just Baltimaades erines palju süsteemihinnast.»

Energiaturg.ee võrdles eraklientide seas kahte seni kõige populaarsemat elektripaketti. Arvutused põhinevad aastasel tarbimisel, kus kahe paketi võrdluses hinnavahede selgitamiseks jagatakse tarbimine kuude lõikes 12ks võrdseks osaks. Arvutuste aluseks on võetud eelmise aasta detsembris Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud ühetariifne elektrihind ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali aritmeetiline keskmine, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi detsembris oli 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh. Hindade arvutamisel on aluseks võetud Elektrilevi tüüpkoormusgraafik ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta juulikuu tunnihinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles