Konkurentsiameti andmeil kasvatas Eesti Energia juurdehindlust mitu korda

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkurentsiameti juht Märt Ots.
Konkurentsiameti juht Märt Ots. Foto: Peeter Langovits

Konkurentsiameti juhi Märt Otsa arvutuste järgi on Eesti Energia kasvatanud elektrimüügi uurdehindlust ehk marginaali vabaturu avamise järel mitu korda. 

Eesti Energia börsipaketis on juurdehindlus 0,29 senti koos käibemaksuga. Samadel alustel pakutava üldteenuse juurdehindlus on aga kolm korda suurem – 0,91 senti koos käibemaksuga.
Otsa sõnul oli turu avamise hetkel Eesti Energia elektrimüügi marginaal 0,13 senti. Praegu on see börsipaketis käibemaksuta 0,24 senti. Üldteenuse puhul aga enam kui 0,7 senti. Seega maksab Otsa arvutuste järgi iga üldteenuse tarbija iga kilovati eest Eesti Energiale pool senti enam, kui oleks otstarbekas.

Samuti on kordades kasvanud elektrimüügi tulud võrreldes eelmise aastaga, mil elektriturg oli suletud.

Peale elektrimüügi kasumi on võrreldes mullusega märkimisväärselt kasvanud ka siseturule müüdava energia hind. Kui mullu said Narva Elektrijaamad pisut enam kui 30 eurot megavatt-tunni eest, siis tänavu liigub börsihind keskmiselt kusagil 45 euro juures megavatt-tunni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles