Hando Sutter: kunstlikud hinnad elektribörsil viiks tagasi plaanimajandusse

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriturg.
Elektriturg. Foto: Toomas Huik

Nord Pool Spoti müügijuht Eestis Hando Sutter ütles, et elektri vabaturgu ei peaks piirama, ning seda ka ei tehta - muidu polekski tegemist enam vabaturuga.

Hiljuti Eestis kosmiliseks muutunud elektrihindu ei nimetanud Sutter mingiks anomaaliaks, vaid selgitas, et see ongi turuolukord. «See ei ole maailmalõpp. Turg on alles värske ning sissetöötamine võtab aega. See on kooliraha,» ütles müügijuht ning osutas, et kogu probleem on ülekandevõimsustes – või õigemini nende piiratuses.

Ta tõi näitena, et ka Rootsi ja Soome vahel on hinnaerinevused samadel põhustel ning parreeris sellega väite, et oleme soomlastega võrreldes halvemas olukorras makstes kõrgemaid hindu.

Pikemas perspektiivis nägi ta lahendusena riikidevahelist poliitilist kokkulepet, kus kõik elektri suurtootjad oma toodangu börsile paiskaksid. Samuti rõhutas ta, et kui on defitsiit, siis on  vajadus tootmisesse investeerida.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme Aivar Sõerdi hinnangul peaks elektribörsil kasutama ametlikku hinnalage. Tema sõnutsi peaks Eesti tarbijal olema eksklusiivne võimalus osta elektrienergiat turuhinnaga, mitte tehnilistel või muudel põhjustel moonutatud hinnaga, millel turuhinnaga pole mingit pistmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles