Vene majandusel vesi ahjus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa SKT muutus protsentides.
Venemaa SKT muutus protsentides. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Venemaa president Vladimir Putin on mures riigi majanduskasvu aeglustumise pärast ja ootab peaminister Dmitri Medvedevilt selle elavdamiskava, mis peaks jõudma riigipea lauale täna.

Olukord on nii hull, et Putin hoiatas 22. aprillil Sotšis toimunud nõupidamisel ministreid, et ees võib oodata majanduslangus.

«Ma ootan konkreetseid ettepanekuid meetmeteks, mis aitaks meil kindlustada stabiilse majanduskasvu, kaitseks meid maailmamajanduse kõikumiste eest, vähendaks tootmise kahanemise riske olulisemates tööstusharudes ning stimuleeriks äriaktiivsust,» vahendas Putini sõnu ajakiri Forbes. «Tööstuse toodang kahaneb ning nagu me näeme, maailma finantssüsteemi kriis võib mõjutada ja tegelikult juba mõjutab meie majandust ja me peame olema selleks valmis.» Majandusajakirja hinnangul oli Putin tavapärasest murelikum.

Aastatel 2000–2008 nautis Venemaa majandus tänu kerkivatele nafta-, gaasi- ja teiste mineraalsete toorainete hinna tõusule kiiret kasvu, seda aega nimetas endine rahandusminister Aleksei Kudrin rammusateks aastateks. Toorainetulud täitsid eelarvekukrut ning paisutasid keskklassi.

Ülemaailmse finantskriisi puhkedes, koos nafta hinna langusega kolme neljandiku võrra, läks Venemaa majandus 2009. aastal suurde langusesse, aga toibus siis kähku ning kasv kiirenes kuni 2012. aasta märtsis toimunud presidendivalimisteni. Seejärel algas majanduskasvu pidev aeglustumine 2,1 protsendini eelmise aasta viimases kvartalis ning selle aasta esimese kvartali majanduskasv võib kahaneda ühe protsendini.

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) alandas Venemaa selle aasta majanduskasvu prognoosi 1,8 protsendile. Veel jaanuaris ennustas pank meie idanaabrile 3,5-protsendilist majanduskasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles