Tööandjate keskliit: palgatõus ei tohi ületada tootlikkuse kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Marek Sepp kommenteeris eilset Ametiühingute keskliidu soovitust kõigil töötajatel nõuda sel aastal vähemalt kuueprotsendilist palgatõusu, öeldes, et palgatõus ei tohi ületada tootlikkuse kasvu.

«Kuigi rahandusministeerium prognoosib käesoleva aasta majanduskasvuks 3 protsenti, siis 6-protsendilise palgakasvu nõudega ei näe keskliit siin mingit seost,» ütles Sepp.

Palgatõus on tema sõnul töötasu hetkeline suurenemine ja selle toimumise ajahetk määrab, kas ennetatakse elukalliduse tõusu või leevendatakse selle tagajärgi. Siiski ei tohi Sepa sõnul palgatõus ületada tootlikkuse kasvu – selle põhimõtte vastu eksimise tagajärjed annavad veel siiani selgelt tunda.

«Kui Rahandusministeerium prognoosib keskmiseks palgakasvuks 6 protsenti, siis see ei tähenda, et kõik palgad peavad tõusma 6 protsenti. Tõenäoliselt tõusevad osad palgad rohkem, osad vähem ja osad ei tõuse üldse. Lõpuks on see ikkagi tööandja ja töötaja vahel sõlmitud kokkulepete küsimus, kuidas tööjõudu väärtustatakse,» selgitas Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles