Potisepp: edu sõltub inimesest endast

Sirje Potisepp
, Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Peeter Langovits

«Väga palju sellest, kuhu inimene elus jõuab, sõltub tema tahtest, võimekusest, õpihimust,» väidab toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp.

«Minu elus on olnud vähe erinevaid töökohti. Alustasin joogitööstuses, olles üks meeskonna liikmetest Remedia ülesehitamisel. Siis olin lühikest aega avalikus sektoris – Põhja-Tallinna linnaosa vanem – ja pärast seda kuni tänaseni töötan toiduliidu juhatajana.

Olen olnud nii alluv, keskastmejuht kui tippjuht. Erinevad ametikohad nõuavad erinevat lähenemist, käitumist, teadmisi, kuid eelkõige on määravad inimese iseloomuomadused. Arvan, et inimene sünnib maailma, kaasas teatud omadused, mida saab arendada ja täiustada, kuid mitte lõpuni muuta.

Väga palju sellest, kuhu inimene elus jõuab, sõltub tema tahtest, võimekusest, õpihimust. Muidugi nõuab see pidevat enesetäiendamist, uudishimu ümbritseva suhtes, ka pere toetust ja mõistmist. Võrreldes kolme ametikohta, võin välja tuua, et:

• Remedia andis julguse, meeskonnatöö kogemuse, suhtlemisoskuse ja tohutu tutvusringkonna, kuid töö oli kõige konkreetsem,

• Põhja-Tallinn lisas tutvusringkonda selliseid inimesi, kellega äriettevõttes töötades üldse kokku ei puutunud, diplomaatilisuse kooli, kompromisside tegemise oskuse, protsesside juhtimise kogemuse,

• toiduliidu juhina pean peaaegu kõike teadma nii makromajanduse tasandil kui oma sektoris.

Olen tajunud, et sageli hakatakse inimesi õiglaselt ja vääriliselt hindama alles siis, kui nad teatud töökohtadelt lahkunud on. Juhina pean enda puuduseks, et kipun liiga palju ise ära tegema, ning «ei» ütlemist pean ka veel harjutama.

Inimeste juhtimisel on minu meelest kõige olulisem inimeste austamine ja nende ära­kuulamine. See ei tähenda kindlasti semutsemist, kuid eeldab suurt empaatiavõimet, et oma meeskonna iga liiget paremini tundma õppida.

Nõu küsimist või õpetamist ei tohiks karta – meeskonna iga liige on omas valdkonnas juhist teadlikum. Arvamuse küsimine on ka üks lihtsam moodus inimesele märku anda, et hindad tema teadmisi ja kogemusi. See motiveerib. Inimesed vajavad tagasisidet tehtule ja tunnustamist, mida me sageli liiga vähe teeme.

Alluvaid tuleb kaasata muudatusprotsessidesse – see võtab pinged maha ja muudab meeskonna tugevamaks. Olen uute inimeste palkamise eel alati kaalunud olemasolevate sobivust ja toetanud selleks vajalikke koolitusi või ümberkorraldusi. Kuid unustada ei saa ka kontrolli, ja kui tunnetad, et keegi vajab abi, kuid ei tihka seda küsida, tuleb seda ise pakkuda.

Mida hindan alluvas? Lisaks erialastele teadmistele on vajalikud kohusetunne, südametunnistus ja tahe tööd teha. Inimesega, kes ei suuda hommikul õigel ajal ärgata ja tööle tulla, pole mul pikka koosolemist. Hea oleks ka initsiatiivi omada, sest juhil kipub aega pigem nappima kui üle jääma ja on hea, kui alluvad kaasa mõtlevad, mida teha paremini. Oluline on sobitumine meeskonda ja suutlikkus teistega koostööd teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles