President: valitsusel on nüüd kaks teed

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves märkis keskpanga sünget majandusprognoosi kommenteerides, et valitsusel on nüüd kaks valikut: kas pingutada euro nimel või sellest loobuda.


«Eesti Panga prognoos, et meie riigi majanduse maht võib sel aastal kahaneda enam kui 10 protsenti, seab valitsuse ja parlamendi ette põhimõttelised otsused riigi tulude ja kulude planeerimisel,» sõnas Ilves.

Presidendi sõnul tuleb ennekõike otsustada, kas Eesti soovib aastal 2011 võtta kasutusele euro. «See meie riigi ja majanduse usaldusväärsusele määrava tähtsusega samm eeldab karmide ja möödapääsmatute Maastrichti kriteeriumide täitmist, võimalikku uut ja mahukat eelarvekärbet, aga ka vajadusel maksupoliitika muutmist,» sõnas ta. Ilves lisas, et alternatiiviks on sellest eesmärgist loobuda ja tunnistada, et meie ühiskond pole praegu seesugusteks pingutusteks ja muutusteks valmis.

«Mina soovitan mitte alla anda. Euro pole küll imerohi, kuid selleta kujuneb majanduskriis Eestis pikaajalisemaks ja tõenäoliselt veelgi valusamaks,» sõnas ta.

Ilvese sõnul tuleb juba täna vabaneda pettekujutelmast, et järjekordne paari miljardi krooni suurune eelarvekärbe toob Eestit euro tulekule lähemale. Vaja on põhimõttelist otsust ja seejärel samme, mis aitavad meil eesmärgini jõuda, märkis president.

«Ma väga loodan, et valitsus tegeleb ka meie eelarvepoliitika tervikliku ülevaatamisega. Viimane aeg on endale tunnistada, et senise eelarvepoliitikaga pole enam võimalik jätkata. Eesti vajab põhjalikku riigieelarve tulude ja kulude revisjoni, mille alusel saabki välja töötada järgmiste aastate eelarvepoliitika.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles