Uuring: arve tasumisega hilinetakse kaks nädalat

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalender
Kalender Foto: Sille Annuk

Krediidiinfo selle aasta krediidipoliitika uuringust selgub, et keskmiselt tasutakse arveid 13 päeva tähtajast hiljem.


Kui veel 2008. aastal oli keskmine hilinemine kaheksa päeva, siis nüüdskes on see viie päeva võrra pikenenud. Tähtaegselt maksab Eestis arveid 54 protsenti ettevõtetest, mis on 7 protsendipunkti vähem kui mullu.

36,5 protsenti ettevõtetest tasub arved 30-päevase hilinemisega ning 9 protsenti ettevõtetest hilineb üle 30 päeva sh 0,8 protsenti ettevõtetest jätab arved tasumata.

Ettevõtted kasutavad maksetähtaja ületanud kliendi sanktsioneerimiseks krediidimüügi peatamist ja ettemaksu nõudmist. Oluliselt on suurenenud maksehäireregistris info avalikustamise tähtsus.

Uue kliendi krediteerimisel kontrollib 75 protsenti Eesti ettevõtetest maksuvõlgnevusi ning ettevõtte juhi tausta. Samuti on maksuvõlgnevuste uurimine hoogustunud olemasolevate klientide osas.

Võrreldes varasemate aastatega on märgatavalt kasvanud krediidilimiite kehtestavate ettevõtet osakaal - ligi 40 protsenti Eesti ettevõtetest rakendab krediidilimiite kas osaliselt või kõikidele klientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles