Töökaaslastega pidutsemine kasvatab meie-tunnet

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommivabriku Kalev töökas kollektiiv tähistas mullu aasta lõppemist meeleoluka retrodiskoga.
Kommivabriku Kalev töökas kollektiiv tähistas mullu aasta lõppemist meeleoluka retrodiskoga. Foto: Kalev

Ettevõtte ühisüritused on parimad meie-tunde loojad ja süvendajad,» ütleb Kalevi personalijuht Krista Laever. «Kolleegide ja juhtidega väljaspool tavaolukorda koos toimetades tekib positiivne ühtekuuluvustunne.» Ta lisab, et selleks paigutab maiustetootja oma üritustel ühte võistkonda sellised inimesed, kes ei tööta iga päev üksteise kõrval.

Nõnda satuvad ühise tegevuse käigus kokku eri valdkondade inimesed, kes tavapäraselt eriti ei lävi või üldse omavahel kokku ei puutu. Näiteks paiknevad müügiesindajad mitmel pool üle Eesti ja käivad ettevõtte peamajas koos harva – neile on pidulikud kogunemised seega eriti olulised.

Suhted paranevad

Laeveri sõnul ei korraldaks ettevõte üsna kulukaid ühisüritusi, kui juhtkonnal poleks usku ja teadmist, et need mõjuvad hästi töötulemustele. «On üldtuntud tõde, et need aitavad kinnistel eestimaalastel paremini suhelda, omavahelisi võimalikke pingeid siluda ja kolleegi kohta võib-olla ka midagi täiesti uut, muidu märkamatut avastada. Kust teaksime muidu, kes meist on hea lauluhäälega või osav tantsija või suurepärane servija võrkpallis?» küsib ta. Ühised üritused laevad tema sõnul töötajaid positiivse energiaga, mida jagub ka ajaks, kui tuleb taas tööle pühenduda.

Millised võivad aga olla tööpidude halvad tagajärjed? Kalevis pole midagi sellist seni veel täheldatud, kinnitab Leaver ja loodab, et nii see jääbki. «Muidugi on inimesed peol tavapärasest vabamad, kuid tegemist on siiski täiskasvanutega, kes vastutavad oma tegude eest,» räägib personalijuht.

Kalev oma ühisüritustele töötajate abikaasasid ja elukaaslasi ei kutsu. «Mõlemal variandil on oma eelised ja puudused,» selgitab Leaver. «Abikaasade või elukaaslastega pidude miinuseks on kindlasti see, et siis suhtleb töötaja peol ennekõike oma kaaslasega, kuna tema on ju seltskonnas võõras ja tunneb end muidu ebamugavalt.»

Leaveri sõnul on aga Kalevis pidude eesmärgiks soodustada eelkõige suhtlemist töökaaslaste vahel, mistõttu on otsustatud kaaslasteta variandi kasuks. Ja loomulikult läheks 400 töötajaga suurettevõttes Kalev kaaslaste peole lubamine ka väga kulukaks.

Kalevi kaks suuremat üritust on aasta alguse pidu ja suvepäevad. Traditsioonilist jõulupidu seal ei korraldata, kuna aasta viimased kuud on kommivabrikule kõige kiiremad ja töömahukamad.

Augustikuus toimuvad ettevõttel sportlikud suvepäevad, kus võistkonnad võtavad omavahel mõõtu mitmesugustel aladel. Traditsiooniliselt on kavas võrkpalliturniir ja köievedu. Suveõhtu lõpeb meeleoluka tantsupeoga elava muusika saatel. Lisaks soodustab ettevõte oma töötajate sportimist ja osalemist firma spordipäevadel.

Enamikul firmadel ja asutustel on välja kujunenud oma traditsioonid, kuidas pidusid korraldatakse. Traditsioonid on vääruslikud nii tööl kui ka perekonnas, kindlat funktsiooni täidavad nii üritused, mis toimuvad vaid töökaaslaste osavõtul, kui ka need, kus on kaasatud pereliikmed.

«Ma ei saaks öelda, et pidu on hea või halb, lähtudes vaid asjaolust, kas kutsutud on koos elukaaslasega või mitte,» ütleb perekeskuse Sina ja Mina pereterapeut Marge Vainre. «Olulisem on see, kuidas ühisüritust on osatud kavandada, nii et mõlemal juhul tunneksid kõik osalised end hästi ja oleksid rõõmsad.»

Ta lisab, et üritused töökaaslastega on vajalikud nii ühistunde loomiseks meeskonnaga, üksteise paremaks mõistmiseks, aga ka lihtsalt töörutiinist väljalülitumiseks ja meelelahutuseks. Enamasti saadakse neist uut energiat ja nähakse üksteist tavapärasest erinevas või uudses olukorras. Ühistegevus on enamasti motiveeriv ja kasulik ka töös.

Pidu pakub ahvatlusi

Seal, kus on inimesed, ollakse mõjutatud ka omavahelistest suhetest, ütleb Vainre. «Probleemid võivad tekkida siis, kui tööalased ja isiklikud suhted põimuvad, piirid hägustuvad ja tööalastes otsustustes pole selgust, kas lähtutakse isiklikust suhtes, sümpaatiast ja ebasümpaatiast või inimese kompetentsusest,» tõdeb ta ettevaatlikult.

Vainre sõnul on ka kaaslastega peod ja muud töövälised üritused olulised. Kui elukaaslased saavad tuttavaks teineteise kolleegidega, on see võimalus saada osa teise poole jaoks olulisest valdkonnast, tunnetada ja väärtustada seda, millega kaasa on seotud päevast päeva, ning laiendada oma suhtlusringi.



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles