Kuus eksiarvamust ettevõtluse kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjana saadav vabadusetunne on näiline.
Ettevõtjana saadav vabadusetunne on näiline. Foto: SCANPIX

Omanimelise konsultatsioonibüroo juhataja Sirje Tammiste kirjutab ettevõtte blogis müütidest, mis visalt ümbritsevad ettevõtjaks olemist.

Ikka kuulen arutelusid teemal, et ettevõtte omanik on väga hea olla. Võta vaid raha ja naudi elu. Teiselt poolt innustatakse oma ettevõtet looma - vaid läbi uute ettevõtete sünnivad uued töökohad. Allpool mõned müüdid, millele võiks mõelda enne oma firma loomist.  

Ettevõtjana olen ise enda peremees, ei sõltu teistest ja võin oma tööd teha nii, nagu meeldib. Ei ole nii. Sinu kliendid on need, kes määravad, kuidas töötab sinu ettevõte. Kui sellega ei arvesta, pole pikka juttu.

 Töötajad teevad tööd, mina saan nende töö vilju nautida. Kui sa ise pole pühendunud, ei saa seda loota ka oma töötajatelt. Ettevõtja on ikka ise ettevõtte hing. Palgates väga häid inimesi, pead olema neist sammu ees. Samas pead olema nii tark, et julged palgata endast targemaid.

Saan palju raha ja võin lubada endale lahedat elu. Paljud ettevõtted nõuavad siiski algul palju investeeringuid ja kasumi nautimise aega annab oodata. Ka on ettevõtjal vaja väga mõelda, kas võtta raha dividendidena välja või investeerida see ettevõttesse. Edulood on siiski enamasti pika ja sihikindla töö tulemus. On erandeid, kus teenitakse kiiresti suur raha. Kuid me ei tea nende ettevõtmiste jätkusuutlikkusest kuigi palju. Kui palju on Eestis ettevõtteid, mis on turul olnud 10, 15 või 20 aastat?

Mina ütlen, kuidas minu ettevõttes asjad käivad. Tegelikult soovivad kõik töötajad arvamust avaldada ja ootavad, et sellega ka arvestad. Vähemalt need, kel pea on mõtlemiseks ja kes tahavad tunda oma vajalikkust. Kui su firmas on tuimad käsutäitjad, on su elu päris raske.

Võin maksta miinimumi, küll ma töötajaid leian, sest töötuid on palju. Tegelikult on tööturul raske leida väga häid inimesi. Makstes kõikidele töötajatele miinimumpalga, saad ka miinimum pühendumist ja miinimum edu.

Inimeste koolitamine on nende enda asi. Kui sa inimesi ei arenda, on konkurendid sinust kiiresti ees. Sa ise pead ka ise kogu aeg juurde õppima, et suudaksid oma firmat muutuvates oludes vee peal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles