Draghi: Euroopa võlakirjade ost on olnud kasumlik

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi ütles ajakirjale Der Spiegel, et senised võlakirjade ostud on toonud keskpangale kasumit.

«Tegelikult oleme me saanud võlakirjade ostmisega kasumit, mis on läinud riikide keskpankadele ning olles omakorda kasumlik valitsustele ja maksumaksjatele,» ütles Draghi vastuseks ajakirjaniku küsimusele, kas lõppude lõpuks on maksumaksja see, kes peab appi tulema kui riigid ei suuda enam oma võlgu teenindada. Euroopa Keskpanga bilansis on praegu umbes 200 miljardi euro eest Portugali, Iirimaa ja teiste raskustes olevate riikide võlakirju.

Vastates küsimusele, kas keskpanga president saab garanteerida, et nii see jääbki kinnitas Draghi, et juhul kui Lõuna-Euroopa riigid jätkavad poliitiliste reformide elluviimist, nagu nad on teinud viimastel kuudel, teenivad Saksmaa (järelikult ka Eesti – toim) maksumaksjad nende võlakirjade ostudelt kasumit.

«Eurokriisi vastu pole olemas paremat kaitset kui struktuursed reformid Lõuna-Euroopas,» lisas Draghi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles