Briti majandus rebis langusest välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa ja Suurbritannia lipud
Inglismaa ja Suurbritannia lipud Foto: SCANPIX

Suurbritannia kahekordne ehk W-kujuline majanduslangus sai läbi – kolmandas kvartalis kasvas majandus mehiselt, üllatades investoreid ning kärpides šansse, et keskpank novembris uusi stimuleerivaid süste teeks.

1-protsendiline kasv teise kvartaliga kõrvutades on viie aasta tugevaim näitaja. Samas ei ole majandus veel mullusest suurem, finantskriisieelsest tasemest jääb vajaka 3 protsenti.

Analüütikud olid ennustanud kolmanda kvartali kasvunumbriks 0,6 protsenti.

Kasvule tulid kasuks ka ühekordsed tegurid nagu kuninganna teemantjuubeli ja Londoni olümpia mõjud.

10-aastaste Briti riigivõlakirjade tootlused tõusid uudise peale 6 baaspunkti jagu 1,91 protsendi peale, kuna investorite nägemuses vähendavad värsked andmed väljavaadet, et Briti keskpank kasvu stimuleerimiseks taas kvantitatiivse leevendamise tee jalge alla võtaks (ostes üles kodumaiseid võlakirju).

Naelsterling lõi dollari suhtes nädala rekordi.

Goldman Sachsi analüütiku Kevin Daly arvates on Briti majandus aga statistiliste moonutuste varjus terve aasta tasapisi kasvanud. «Me oleme seisukohal, et kui kahe-kolme aasta pärast revideeritud andmed avaldatakse, siis võib selguda, et topeltlangust tegelikult polnudki,» ütles ta.

Samas ei usuta üldiselt, et alanud oleks jõuline taastumine. Töötus väheneb, inimeste isiklikud tulud tõusevad ja jaemüük kosub, kuid samas on globaalmajandus soikumas ning tuleval aastal karmistub saarel kasinus. Ka ettevõtjate ja majapidamiste meeleolud on veel ebalevad.

Daly sõnutsi on märke kasvu hoogustumisest, kuid nende nägemiseks «tuleb kõvasti silmi kissitada».

HSBC analüütik Simon Wells ütles: «Kõige hullem on möödas, aga me liigume ikka veel väga aeglaselt normaalsuse suunas.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles