iPhone kasvatab USA majandust

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone'i müügitulu kasv.
iPhone'i müügitulu kasv. Foto: graafika: Silver Alt

Täna meie aja järgi kell kaheksa õhtul peaks Apple’i tegevjuht Tim Cook astuma San Franciscos tuhandete vaatajate-kuulajate ette, et esitleda uut mobiiltelefoni iPhone 5. See väike tehnoloogiavidin võib märgatavalt kasvatada mitte ainult Apple’i kasumit, vaid ka USA sisemajanduse kogutoodangut.

Investeerimispanga J. P. Morgan USA majanduse peaökonomist Michael Feroli saatis esmaspäeval klientidele raporti pealkirjaga «Kas väike telefon võib mõjutada SKTd?». «Jah, isegi märkimisväärselt,» vastas ta küsimusele. Feroli arvutuste kohaselt võib iPhone’ide müük kasvatada USA majandust veerandi kuni poole protsendi võrra.

Panga analüütikud ennustavad, et selle aasta viimases kvartalis müüb Apple kaheksa miljonit uut telefoni. Investeerimispanga Piper Jaffray analüütik Gene Munster on veel optimistlikum ja pakub läbimüügiks kümme miljonit.

Telefonide müügihinnaks pakub J.P. Morgan 600 dollarit, millest 200 dollarit moodustavad komponendid. Ülejäänud 400 dollarit telefoni kohta arvestatakse lisandväärtuseks ehk sisemajanduse kogutoodanguks.

Ehkki kliendid saavad enamasti telefone odavamalt, sest operaatorid teevad klientide sidumiseks neile märkimisväärseid allahindlusi, deklareerivad operaatorid ise müügituluks täishinna.

Seesuguse arvutuse tulemusena sai Feroli iPhone’i müügist genereeritavaks sisemajanduse kogutoodanguks neljandas kvartalis 3,2 miljardit ja aastas 12,8 miljardit dollarit, mis teeb SKT aastaseks kasvuks 0,33 protsenti. Tõsi, ka ökonomist ise nendib, et arve tuleks käsitleda teatava skepsisega, kuid lisab siiski, et need vastavad viimastele projektsioonidele.

Eelmise aasta oktoobris, kui müügile tuli iPhone 4S, andsid need telefonid üle poole nn baasjaemüügi (kuhu ei kuulu autod, bensiin ja ehitusmaterjalid) 0,8-protsendilisest kasvust.

Kuna USA majanduskasv üha aeglustub – eelmise aasta viimases kvartalis kasvas majandus 4,1 protsenti, selle aasta esimeses kvartalis kaks ja teises kvartalis 1,7 protsenti, ning analüütikud on viimasel ajal kolmanda kvartali majanduskasvu prognoosi alandanud –, võib iPhone olla üheks maailma suurima majanduse kasvu päästjaks.

Uue iPhone’i tulekuga loodavad tulusid suurendada ka mobiilioperaatorid, sest telefon kasutab neljanda põlvkonna mobiilitehnoloogiat (4G), mis muudab klientide harjumusi. Uue tehnoloogiaga on videote allalaadimine ja netis surfamine kiirem ja sujuvam, mille tõttu hakkavad inimesed rohkem andmesidet kasutama.

Šveitsi suurpanga UBSi arvutuste kohaselt on USA mobiilioperaatorite andmesidetulud kasvanud alates iPhone’i turuletulekust 2007. aasta juunis 17,1 miljardi dollarini selle aasta teises kvartalis võrrelduna 5,2 miljardi dollariga viis aastat tagasi.

Kuulduste kohaselt algab iPho­ne 5 ettetellimine kohe, müüki tulevad need USAs ja veel terves hulgas valitud riikides ilmselt 21. septembril.

Autor omab Apple’i aktsiaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles