Taastuvenergia Koda: toetuste kokkulepe kaitseb investeeringuid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Tammist
Rene Tammist Foto: Pm

Taastuvenergia Koda ja majandusministeerium sõlmisid eile kokkulepe taastuvenergia toetuste skeemi muudatuste kohta.

«Kokkulepe kaitseb investeeringuid elektrijaamadesse, jättes nende tulu suuresti praegusele tasemele. Osadele tootjatele muutuvad küll toetuse arvestamise alused,» kommenteeris
kokkulepet Taastuvenergia Koja juht Rene Tammist.

Tammisti sõnul loob kokkulepe hea aluse taastuvenergia arenguks.

«Saavutatud kokkulepe vähendab taastuvenergia tootjate elektrihinna kõikumisest tulenevat tururiski, tuulenergia tootjate ebamäärasust toetuse suuruse osas tulevikus, puiduhakkest elektrit ja soojust tootvate tootjate kütuse hinnariski ning võimaldab tootjatel vajadusel pöörduda konkurentsiameti poole toetusemäära kooskõlastamiseks. Antud garantiid on väärt hinda, millega loobutakse võimalikust elektrihinna kasvuga kaasnevast tulust, mida hetkel kehtiv toetusskeem lubab,» lisas Tammist.

Toetuskeem jäetakse muutmata alla 10 MW olemasolevatele elektritootjatele. Sellega võimaldataks lõpuni ehitada juba arenduses olevad väikesed elektrit ja soojust koostootvad jaamad Rakveres, Paides, Kuressaares ja mujal, mis võimaldab nende asulate elanikel saada osa kohalike kütuste kasutamise läbi saadavast konkurentsivõimelisest soojusehinnast.

Samuti piiratakse kokkuleppega tarbijate kulul finantseeritavate uute tootmisvõimsuste kasv ja otsitakse teisi allikaid investeeringute rahastamiseks.

«See on kahtlemata heaks uudiseks tarbijatele,» arvas Tammist.

«Eestis on piisavalt ressursi et täielikult üle minna taastuvate allikate kasutamisele. Kombineerides erinevaid rahastamisvõimalusi võib see teoks saada kiiremini kui esmapilgul paista võib,» lisas Tammist.

Osapoolte hinnangul on toetuskeem vastavuses ka Euroopa Liidu riigiabi reeglitega ning vastav loataotlusprotsess algab nii kiiresti kui võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles