Itaallased ei taha kinnisvaramaksu maksta

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui Mario Monti eelmise aasta novembris valitsusjuhiks sai, viis ta kiiresti sisse maksumuudatused, kehtestades näiteks kinnisvaramaksu uutele kodudele, mida aga itaallased keelduvad maksmast.

«Mina ei maksa seda,» ütles Bloombergile 75-aastane Milano advokaat Luciano Di Pardo, kes oleks pidanud maksu esimese osa, umbes 500 eurot, maksma 18. juuniks. «Ma saan aru, et me oleme ebaõnnestumise ja katastroofi äärel, aga ei saa ju seitset nahka võtta tavalistelt inimestelt,» lisas ta.

Itaalia loodab uue kinnisvaramaksuga saada sel aastal 10 miljardit eurot, mis on umbes kolmandik kasvavast maksutulust, mida Monti lootis saada, kui kuulutas detsembris välja kokkuhoiumeetmed kaitsmaks Itaaliat finantskriisi eest.

«Kodude maksustamine on läbinisti ebaõiglane,» ütles ka turismiarendusega tegelev Rossella Ronconi, kellel on korter Roomas.

Monti valitsus kehtestas põhielamisele 0,4 protsendilise maksu kinnisvara registreeritud väärtusest ja teisele kodule 0,76 protsenti, millele võivad munitsipaalvõimud lisada põhielamisele 0,2 ja teisele kodule 0,3 protsendipunkti.

Kodudele kehtestatud maksu kaotas neli aastat tagasi Silvio Berlusconi valitsus, pärast mida sai Itaaliast ainus suur Euroopa riik, kellel selline maks puudus.

2010. aastal moodustasid erinevad kinnisvaramaksud 4,4 protsenti valitsuse maksutuludest võrrelduna 5,2 protsendiga 2009. aastal. Prantsusmaal oli kinnisvaramaksude osakaal 2009. aastal 7,9 ja 2010. aastal 8,1 protsenti.

Itaalia maksukoormus on 42,3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust võrrelduna euroliidu keskmise 38,9 protsendiga. Sel aastal peaks itaallaste maksukoormus tõusma 45 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles