Medvedev lubab koostada uue energiaharta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Dmitri Medvedev oma töölaua taga Kremlis
President Dmitri Medvedev oma töölaua taga Kremlis Foto: AFP / Scanpix

Venemaa esitab järgmisel kuul uue rahvusvahelise energiaharta kava, mille eesmärk on lahendada selliseid vaidlusi nagu aasta alguses Ukrainaga puhkenud hinnatüli, ütles president Dmitri Medvedev pühapäeval.


Ka praegu on juba olemas 15-aastane energiaharta lepe, mis annab riikidevaheliste vaidluste lahendamiseks juriidilise raamistiku, kuid Venemaa hinnangul soosib see liialt tarbijat ja Moskva keeldub seda ratifitseerimast.

«Ma olen andnud vastavad juhised ning meie valitsus ja suurfirmad koostavad ettepanekuid uueks energiahartaks,» ütles Medvedev täna avaldatud usutluses Hispaania meediale, mida vahendavad erinevad kanalid.

Vene riigipea sõnul saab harta esialgne tekst loodetavasti valmis järgmiseks kuuks, mil Londonis toimub juhtivate majandusriikide grupi G20 kohtumine. Tema sõnul saab see «olema Venemaa lisapanuseks Euroopa energiajulgeoleku tagamisel».

Vene riikliku gaasimonopoli Gazpromi ja Ukraina vahel puhkes eelmise aasta lõpus äge hinnavaidlus ning Euroopasse suunduvad gaasitarned katkesid jaanuaris umbes kaheks nädalaks. Venemaalt tuleb aga umbes veerand Euroopa gaasist ja sellest 80 protsenti pumbatakse just läbi Ukraina trasside.

Medvedev ei täpsustanud uue harta üksikasju, kuid ütles, et eesmärk on tasakaalustada tarbija ja tarnija huve. «Tarbija on haavatav, aga mõnikord tuleb mõelda ka tootja ja transiitriikide peale, muidu on võimatu kokkuleppele jõuda,» ütles ta.

Olemasolevat hartat, millega on ühinenud 51 riiki, on küll kritiseeritud, kuid selle peasekretäri sõnul on seda vaja pigem mugandada, mitte täielikult muuta. Medvedev meenutas, et rida riike on hartale küll alla kirjutanud, aga seda mitte ratifitseerinud, tuues näiteks Vene Föderatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles