Palm: Kreeka jääb euroalasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukaupmees Heliades Ateenas
Raamatukaupmees Heliades Ateenas Foto: Priit Simson

Nädalavahetusel teeb Kreeka oma otsuse, mis suunas liigutakse. Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul jääb riik euroalasse.

Seoses Kreeka võimaliku lahkumisega räägitakse palju ka euro püsimisest. «Seda, mida on üles ehitatud, on raske lõhkuda, sest sinna on kõik riigid palju panustanud,» märkis Palm ja lisas, et kõikidel riikidel on ühisraha lagunemisest rohkem kaotada kui võita.

Näiteks tähendab ühtne euro muuhulgas ka seda, et globaalses konkurentsis on riikidel ühtne valuuta, mis on võimeline konkureerima USA dollari ja Aasia tõusvate valuutadega. «Kui läheme tagasi alternatiivi juurde, kus oleksid 27 valuutat, siis majanduse probleemid sellest ei väheneks. Siis tekiks valuutaturul pidev spekuleerimine, intressimäärad liiguksid sinna-tänna. Selleks, et võlakirjaturul suurinvestoreid kaasata, peab olema suurem valuutapiirkond,» ütles Palm.

«Küsimus on selles, et oleme natuke lõhkise küna ees. Küna tuleb ära parandada ja kui see on parandatud, on meil kõigil sellest rohkem võitu. Lõhkumine oleks kõigile nii kulukas, et tõenäoliselt näeme me veel abipakette.»

Näiteks George Soros on euroalale püsimiseks ennustanud ainult kolm kuud. Palmi sõnul on taolisi ennustusi varemgi olnud ning seni on need kõik läinud vette vedama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles