Šveits valmistab Kreeka tragöödia puhuks kapitalikontrolle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi keskpanga juht Thomas Jordan.
Šveitsi keskpanga juht Thomas Jordan. Foto: SCANPIX

Šveitsi keskpank valmistub kehtestama kapitalikontrolle välismaistele hoiustele, kui Kreeka lahkub euroalast, kuna franki tabaks pelgupaika otsivate investorite nõudluse laine.

Keskpanga juht Thomas Jordan ütles kohalikele ajakirjanikele, et valitsus ja keskpank arutavad, kuidas teha tegemist välismaise raha uputusega riigis.

Šveitsi frank on alates Kreeka 6. mai valimistest kasvava surve all. Valuutamaaklerid räägivad ebatavaliselt kõrgest frankide ostmise tasemest – tulenevalt eurotsooni probleemidest, mis on kukutanud euro ligi kahe aasta rekordmadalusse.

«Me valmistume tormilisteks aegadeks,» ütles Jordan Šveitsi ajalehele SonntagsZeitungile.

«Viimaste nädalatega on olukord halvenenud ning väljavaade on muutunud palju ebakindlamaks.»

Jordan kinnitas, et euroala murede süvenedes avaldub frangile üha suurem surve.

«Frangi väärtust surutakse selgelt ülespoole,» ütles ta ajalehele. «Investorid otsivad turvapaika. Paljude jaoks on selleks ka frank.»

Septembris sekkus Šveitsi keskpank pelgukaika otsivate välisinvestorite tulva tõttu valuutaturgudele, et franki nõrgestada. Pank on lubanud teha seda taas, kui frank kallineb euro suhtes üle teatud taseme.

Jordani sõnutsi on valitsus ja keskpank kutsunud kokku töörühma, mis valib instrumente frangi tugevnemise vastu võitlemiseks.

«Me peame olema valmis kõige hullemaks stsenaariumiks, et ühisraha kukub kokku,» ütles ta, lisades samas, et ta ise sellesse ei usu.

Üks meetmetest oleks tema sõnul see, et Šveitsi sisenevale väliskapitalile seatakse kontrollid.

Jordani sõnutsi on frank jätkuvalt ülehinnatud ning ta kinnitas, et pank hoiab oma valuutal iga hinna eest «lae peal».

Šveitsi eksportijatele, kes nõuavad frangi nõrgendamist, tõstes kursi lage euro suhtes, ütles Jordan: «Me ei saa oma valuutat oma suva järgi manipuleerida. See oleks saatuslik isegi kõige hullemas kriisis ja annaks vastupidise tulemuse.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles