Jaanuari krüptoülevaade: bitcoin langes kaks nädalat, kuid hakkas seejärel taas tõusma

PM Majandus
Copy
Bitcoin
Bitcoin Foto: Felix Schlikis / Imago / Scanpix

Aasta esimene kuu oli krüptomaailmas turbulentne. Kaua oodatud ja seepärast hinda kruvinud ETFid lubati USA börsidele, kuid tagantjärele saab öelda, et tegu oli «osta kuulujuttude ajal, müü uudiste ajal» tüüpi hinnaliikumisega. Siiski näitasid suuremad valuutad täiesti arvestatavat hinnatõusu, kirjutab jaanuarikuu kokkuvõttes Binance’i esindaja Eestis, Polina Brottier.

Bitcoin (BTC) alustas aastat 38 536  euro juures, ning jaanuari viimaseks päevaks oli saavutanud hinnaks 39 391 eurot, mis teeb hinnatõusuks 2,22 protsenti. 10. jaanuaril tulnud suur uudis USA vaartpaberijärelevalve SEC poolt viis hinna järgmiseks päevaks 44 270 euroni, mis oli ka kuu kõrgeim. Sealt alates hakkas kahenädalane langustrend, mis viis hinna 35 693 euro juurde. Seejärel aga hakati ronima jälle ülespoole ning kuu lõppes siiski arvestatava tõusuga.

Ethereum (ETH) aga kauples 1. jaanuari avatundidel 2069 euro juures, lõpetades kuu 2117 euro peal. Sarnaselt bitcoin'iga saavutati kõrgeim hind üsna kohe pärast ETFide uudist, ning siis liikus trend allapoole, kuigi aeglasemas tempos. Kuu lõikes näitas ka ETH sarnast tootlust: 2,23 protsenti.

Build-and-build (BNB) aga liikus kahest eelnevast pisut teises rütmis, alustades kuud ja aastat 284 euro juures ning lõpetades 278 euro peal. See teeb languseks 2,11 protsenti.

Aastaid oodatud krüptovarade ETFide-ootus oli hinda kergitanud juba mitu kuud. Seda uudist aga kasutasid ära paljud osalised, kes müüsid hinnatõusu tuules palju krüptovarasid. Üks märkimisväärne müüdud vara oli eelmisel aastal kokku kukkunud krüptobörsi FTX pankrotivara, mida müüdi tõenäoliselt umbes ühe miljardi dollari väärtuses ja mis oli ka uudisele järgnenud languse peamine «süüdlane». Kuu viimaseks nädalaks oli aga müügilaine raugenud ning hind hakkas jälle kerkima.

ETFid (exchange-traded funds) on börsil noteeritud vabalt kaubeldavad investeerimisfondid.

Krüptovarade hinda on seostatud ka baasintressi määraga, mis jaanuarikuus jäi muutumatuks nii USAs kui ka Euroopa Liidus. Küll aga tugevnes euro vastu ka dollar üsna samal määral, mil kaks suuremat krüptovara BTC ja ETH, ehk 2,21 protsenti. Seega võib ka krüptovarade hinnatõusu eurodes kirjutada dollari tugevnemise kraesse, kuna enamik krüptovaratehinguid, mis tehakse fiat-raha vastu, arvestatakse dollarites.

Vaadates tulevikku, on turuosaliste pilgud pööratud aprillis toimuva BTC neljanda pooldumise peale. Ajalooliselt on iga nelja aasta tagant toimuv pooldumine toonud kaasa suuri hinnarallisid. Ka sel korral on investorite seas maad võtmas eelkõige positiivne hoiak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles