Oktoobri krüptoülevaade: bitcoin vedas kogu turgu ülespoole

PM Majandus
Copy
Bitcoin
Bitcoin Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Järjekordne vihje, et bitcoin'i ETF saab USA väärtpaberijärelevalvelt (SEC) rohelise tule, kergitas oktoobris bitcoin'i (BTC) hinda rohkem kui 28 protsendi võrra. See ralli tõstis ka teiste valuutade väärtust, kirjutab oktoobrikuu turuülevaates Binance’i esindaja Eestis Polina Brottier.

BTC alustas kuud 25 534 euro juures, mis oli lähedal kuu madalaimale punktile ning lõpetas kuu 32 760 euro peal, mis tähendab peadpööritavat 28,3-protsendilist tõusu. Selle põhjuseks on ootus, et SEC lubab bitcoin'i ETFi börsile.

23. oktoobril registreeris NASDAQi arvelduskoda märgise IBTC – see on samm, mis tehakse enne kauplemise alustamist iga uue varaga.

See kaudne vihje aga andis krüptoturgudele selge signaali, et tõenäoliselt käivad ettevalmistused ning SEC kuulutab positiivse otsuse välja veel sel aastal, millele järgneb kohe ka kauplemise algus. See aga tähendab institutsionaalsete investorite lihtsamat ligipääsu krüptovaradele ning tugevat ostusurvet, mis toob kaasa suurema hinnatõusu.

Ethereumi (ETH) tõus jäi tagasihoidlikumaks, kuid on ühe kuu kohta siiski märkimisväärne 8,1 protsenti. Kui kuu alguses maksis coinmarketcap.com andmetel üks ETH 1523 eurot, siis kuu lõpus oli turuhind 1712 eurot. ETH kuusisesed kõikumised olid küll suuremad kui see vahemik, kõige kõrgem hind oli 1746 ning madalaim 1583 eurot.

ETH tõusu vedas tõenäoliselt BTC tõus, sest suuri uudiseid või sündmusi, mis hinda kõigutada võinuks, toimunud ei ole. Küll aga on langenud ethereumi võrgustikes loodavate NFTde arv ja müük, mis on BTC rallide ajal tavaline, sest turuosaliste tähelepanu on mujal. Samuti on kasvanud ETH üldine varu – praegu on ETH dünaamika inflatsiooniline.

Build-and-Build (BNB) jäi kolmest suurimast vaba kursiga krüptovaluutast kõige tagasihoidlikumaks 4,4-protsendilise tõusuga, alustas kuud 204 peal ning tõusis kuu viimaseks päevaks 213 euro peale. Kuu sees aga käidi ära ka kõrgemal, 221 juures ja madalamas otsas 192 euro peal.

Eesootav tõenäoline ETFi kinnitamine aasta lõpus ning asjaolu, et järgmise aasta aprillis toimub BTC nn pooldumine, on kaasa toonud terve turu hinnatõusu, millest on kasu lõiganud paljud lühiajalised investorid. Mõned analüütikud on edasise hinnatõusu suhtes siiski skeptiliselt meelestatud ning toovad välja märke, mis näitavad et bitcoin on praegu üle ostetud – ruumi languseks on.

Samas on turul eelnimetatud sündmuste mõjul palju optimismi, kuid vaidlus käib selle üle, milline võiks olla õiglane hind. Igatahes ootavad ees pigem põnevad ajad kogu krüptosektorile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles