Investorite arvates ootab Euroopat ees valulik majanduslangus

PM Majandus
Copy
Wall Streeti pull.
Wall Streeti pull. Foto: CARLO ALLEGRI

Investorite vaade Euroopale tundub sünge. Financial Timesi andmetel ennustavad investorid, et Euroopa vajub «valusasse majanduslangusesse».

Investorid suurendavad panuseid, et Euroopa vajub valusasse majanduslangusesse, mis on üha suuremaks kontrastiks finantsturgude veendumusele, et USA on liikumas nn pehme maandumise suunas.

Euro on viimase kahe nädala jooksul dollari suhtes langenud, samal ajal kui Euroopa aktsiate üllatav tõus sel aastal on peatunud ja Saksamaa valitsuse võlakirjad - investorite eelistatud taganemiskoht stressi ajal - on kallinenud.

Nihked näitavad fondijuhtide kasvavat kindlustunnet, et euroala majandusnäitajad nõrgenevad kõrgemate laenukulude tõttu, samal ajal kui USA on näidanud vastupanuvõimet vaatamata 22 aasta kõige piiravamale intressikeskkonnale.

«Oleme USAs näinud palju intressitõuse, kuid nõudlus ja majanduskasv on tugev,» ütles Fidelity Internationali portfellihaldur Ario Emami Nejad Financial Timesile.

«Euroopa kasvudünaamika on nõrk; me arvame, et [Euroopa Keskpank] on teinud poliitilise vea ja nad tunnistavad seda hilja,» lisas ta, viidates arusaamale, et EKP on tõstnud laenukulusid liiga kõrgele ja on sunnitud neid vähendama.

USA majandus kasvas aasta teises kvartalis 2,4%. Euroalal kasvas majandus teises kvartalis vaid 0,3%.

Analüütikute sõnul on intressitõusud olnud Euroopas inflatsiooni langetamisel vähem edukad kui USAs, sest suurem osa inflatsioonist on põhjustatud kahjust, mida Venemaa kõikehõlmav sissetung Ukrainasse on tekitanud toidu- ja energiavarustuses.

USA aktsiad suurendavad Euroopaga vahet

Selle aasta esimesel poolel olid Euroopa aktsiaturud üllatuseks, lükates ümber analüütikute peaaegu üldised langusootused. Selle asemel aitasid suhteliselt pehme talv ja piirkonna energiakriisi leevendamine maailmajaol vältida sügavat šokki ja tõugata Stoxx Europe 600 indeksit aasta esimese kuue kuuga 8,5 protsenti kõrgemale.

Need kasumid on teise kvartali pettumust valmistava kasumihooaja keskel tagasi pöördunud. Stoxx 600 indeksisse kuuluvad ettevõtted on jõudmas suurima kvartalikasumi languseni alates Covid-19 pandeemia algfaasist. Euroopa suurfirmad teatasid teises kvartalis aktsiapõhise kasumi 17-protsendilisest langusest võrreldes eelmise aastataguse perioodiga, mis on rohkem kui kaks korda suurem kui USA konkurentide langus S&P 500 võrdlusindeksi puhul.

Sellest tulenevalt on aktsia hinnaerinevus Wall Streetiga suurenenud. S&P 500 on sel aastal tõusnud peaaegu 20 protsenti, mida on osaliselt aidanud kaasa entusiasm tehisintellekti üle, mis on valdkond, kus domineerivad USA ettevõtted.

«Kui vaadata aktsiate hindu, siis on need olnud USAs juba mõnda aega palju kõrgemad kui Euroopas ja mujal maailmas,» ütles Financial Timesile Tim Murray investeerimisfirmast T. Row Price. Ta lisas, et USAs valitseb narratiiv, et me saavutame pehme maandumise ja väldime majanduslangust, samas kui Euroopas on selles suhtes veel palju kahtlusi.

«USAs valitseb narratiiv, et meil on pehme maandumine ja me väldime majanduslangust,» ütles Financial Timesile Tim Murray investeerimisfirmast T. Row Price. Euroopas seevastu on tema sõnul endiselt kahtlusi selle suhtes, mis majanduslangusega juhtub.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles