Hiina vahetas välja keskpanga juhi

Copy
Ametistlahkuv Hiina keskpanga juht Yi Gang.
Ametistlahkuv Hiina keskpanga juht Yi Gang. Foto: KEN CEDENO

Hiina vahetas teisipäeval välja keskpanga juhi, vahendas riigimeedia ajal, mil Peking püüab hoogustada kesiseks jäänud majanduskasvu.

Keskpanga uueks juhiks saab majandusteadlane Pan Gongsheng, kes võtab koha üle ametistlahkuvalt Yi Gangilt, vahendas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Yi on juhtinud Hiina Rahvapanka (PBOC) alates 2018. aastast ja jõudnud pensionieani.

Hiina seadusandjate teisipäevane otsus järgneb Pani nimetamisele keskpanga parteisekretäriks 1. juulil.

Pan juhtis varem Hiina valuutaturu järelevalvet, mille etteotsa määrati ta 2016. aastal, kui riik oli kimpus kapitali väljavooluga.

Cambridge’is ja Harvardis hariduse saanud Pan on alates 2012. aastast olnud ka keskpanga asepresident. Samuti on ta töötanud kahes suures riigipangas.

«Pan Gongsheng on finantsvaldkonna tehnokraat, mitte Xi lojalist,» märkis Neil Thomas mõttekojast Asia Society.

«See osutab, et Xi on Hiina majanduse pärast rohkem mures kui enne partei 20. kongressi,» ütles ta, viidates riigi võimuladviku mullusele tippkohtumisele, kus president Xi Jinping sai kolmanda ametiaja.

Hiina keskpank on majanduse turgutamiseks viimastel nädalatel korduvalt baasintressi langetanud.

Pekingi teatel kasvas riigi majandus teises kvartalis 6,3 protsenti, mis on oluliselt vähem kui analüütikute ennustatud 7,1 protsenti.

Kasv oli kasin hoolimata äärmiselt madalast võrdlusbaasist läinud aastal, kui Hiina majandust rõhusid ranged koroonalukustused.

Esimese kvartaliga võrreldes oli kasv 0,8 protsenti ehk oluliselt vähem kui 2,2-protsendine kvartalikasv jaanuaris-märtsis, mis oli esimene täispikk kvartal alates rangest koroonapoliitikast loobumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles