Yahoo süüdistab Facebooki patendivarguses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yahoo süüdistab Facebooki patendivarguses.
Yahoo süüdistab Facebooki patendivarguses. Foto: SCANPIX

Yahoo kaebas Facebooki patendiõiguste rikkumise eest kohtusse ning väidab, et võrgustiku populaarsus ja finantsedu põhinevad nende poolt arendatud ja neile kuuluval tehnoloogial.

Hagi eile Californias San Joses kohtusse viies väitis Yahoo, et Facebook «laseb liugu» nende intellektuaalomandil ning läks isegi niikaugele, et öelda: «Facebooki reklaamimudel ja enamik nende kasumitest sõltuvad seega Yahoo omanduses olevast tehnoloogiast.»

Yahoo taotleb kahjutasu 10 patendi rikkumise eest, mis puudutavad reklaami, isikupärastamist, privaatsust ja võrksuhtlust.

Olukorra klaarimiseks võib Yahoo nõuda Facebooki aktsiaid – viimase ülioodatud IPO künnisel.

Olles konsulteerinud riiklike regulaatoritega, lisas Facebook läinud nädalal Yahoo patendivaidluse ka oma emissiooniprospekti.

Facebooki börsiletulek peaks toimuma juba maikuus.

«Me oleme pettunud, et Facebooki kauaaegne äripartner Yahoo – firma, mis on lõiganud arvestatavat kasu sidemetest Facebookiga – on otsustanud minna kohtuteele,» ütles Facebook pressiteate vahendusel.

Yahoo on varasemalt teatanud, et liiklus Facebookist Yahoosse kasvas septembrist detsembrini 300 protsenti.

Intellektuaalomandi lahingud on Facebooki jaoks suhteliselt uus teema. Ilmselt on see aga alles algus, kuna võrgustikul on omaenda tehnoloogiale vaid 56 patenti. Varahaldusfirma M-Cami andmetel on Facebook viimase 18 kuuga andnud sisse 410 USA patendi avaldust.

Yahoo andis sarnasel moel kohtusse ka Google’i – just enne viimase börsiletulekut aastal 2004.

Tookord sai Yahoo otsingupatendi vaidluste tulemusel 2,7 miljonit Google’i aktsiat väärtusega 230 miljonit dollarit.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles