PÖÖRANE 2023. AASTA PROGNOOS Keskpangad tõstavad inflatsiooni ees käed üles ja kuld lendab vähemalt 3000 dollarini

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Saxo Bank prognoosib kullale järgmisel aastal peadpööritavat tõusu
Saxo Bank prognoosib kullale järgmisel aastal peadpööritavat tõusu Foto: Reuters/ScanPix

Saxo Banki tooraineanalüüsi juht Ole Hansen tegi pöörase 2023. aasta prognoosi, mille kohaselt investorid avastavad, et inflatsiooni hädad jäävad õhku, mitte ei osutu ajutiseks nähtuseks. Keskpankadel tekivad inflatsioonist suuremad probleemid, millega tuleb tegeleda, ja see toob tagasi kiire inflatsiooni ajal lõdva rahapoliitika.

2023. aastal leiab kuld tugeva jalgealuse viletsa 2022. aasta järel, kus väärismetall ei suutnud isegi pakkuda kaitset 40 aasta kiirema inflatsiooni vastu.

Keskpangad prognoosisid, et inflatsioon kukub mõne aastaga tagasi ja turuosalised on oma prognoosides selle omaks võtnud.

«Ja kuidas oleks saanud kulla hind tõusta, kui USA valitsuse 5-aastase võlakirjaga sai tugeva dollariga teenida enam kui 4 protsenti aastas, ajal kui viie aasta inflatsiooniks prognoositi alla 2,5 protsendi aastas,» küsis ta. «Investorid avastavad lõpuks 2023. aastal, et kiire inflatsioon on tulnud selleks, et jääda pikemaks ajaks. USA keskpank peab hakkama tegelema valitsuste võlakirjade volatiilsusega, mis sisuliselt tähendab uut lõtva rahapoliitikat.»

Kevade saabudes otsustab Hiina valitsus loobuda täielikult koroona suhtes nulltolerantsi poliitikast. Ehk on selleks ajaks leiutatud isegi koroonavastane ravim?

Hiina nõudluse taastumine lennutab toorainete hinnad üles, andes inflatsioonile värsket jõudu. See toob kaasa odavama dollari, kuna USA keskpanga lõdvem rahapoliitika karistab Ühendriikide valuutat. Kuld lööb taas särama, kuna investorite käes on vähe kuldkollast metalli.

Ka tugevaimad valuutad saavad 2023. aastal löögi kolmest suunast. Üha enam sõjamajanduseks muutuvas majanduskeskkonnas hakkab levima sõltumatuse iha. Seetõttu vähendatakse valuutareserve ostes kulda. Teiseks käivitatakse uued suured kaitseotstarbelised investeeringud, sealhulgas energiaallikatesse ja tarneahelate kindlusesse. Üleilmne likviidsus kasvab, sest keskpankurid püüavad iga hinna eest vältida võlakirjamulli lõhkemist. Kulla hind tõuseb vähemalt 3000 dollarini untsist, märkis ta.

Täna maksis unts kulda 1786 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles