Investorite usk on kadunud: euro vastu tehakse üüratuid panuseid

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Marko Saarm

Valuutaturgudel suureneb nende kauplejate arv, kes panustavad suurelt euro edasisele langusele.

Financial Timesi andmetel oli eelmise nädala seisuga kasvanud euro langusele panustavate lepingute arv 44 100 lepinguni. See oli suurim näit alates 2020. aasta märtsikuust, kui neid lepinguid oli ligi 87 000.

Euro on dollari vastu tänavuse aasta jooksul odavnenud 12,4 protsenti ja praegu saab ühe euro eest 99 dollarisenti.

Põhjuseid, miks investorid ja kauplejad eurosse ei usu, on mitmeid: euroala ei saa kuidagi inflatsiooni kontrolli alla. Kuigi nädalavahetuse kohtumisel Jackson Hole's andis Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde mõista, et rahanduspoliitika hakkab nüüd konservatiivne olema, käsikäes intressitõusudega, ei lahenda see euroala probleemi: taevasse kerkinud energiahindu, mille pärast – peamiselt – inflatsioon üldse nii suur on. Juulikuus oli euroala inflatsioon 8,9 protsenti, Eestis ligi 23 protsenti.

Lisaks võitleb euroala nii nagu ka teised suured riigid ähvardava majanduslanguse hingusega, mis samuti investorite seas usaldust ei tekita.

Ka teiste valuutade suhtes on euro languses: Hiina renminbi vastu on euro kaotanud tänavu ligi 5 protsenti, Šveitsi frangi vastu 7 protsenti.

Tugevust on euro näidanud üles teiste Euroopa valuutade suhtes: näiteks Suurbritannia naela vastu on euro tänavu kerkinud 1,3 protsenti, Rootsi krooni vastu 3,3 protsenti ja Poola zloti vastu 3,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles