Murepilved euroala tööstuse kohal muutuvad järjest tumedamaks

PM Majandus
Copy
Töö Saksamaa tööstuskonglomeraadi ThyssenKrupp AG-le kuuluivas Euroopa suurimas terasetehases Duisburgis.
Töö Saksamaa tööstuskonglomeraadi ThyssenKrupp AG-le kuuluivas Euroopa suurimas terasetehases Duisburgis. Foto: INA FASSBENDER

Euroala tööstusettevõtted on oma majandusväljavaadete pärast üha enam mures: tööstuste kindlustunne, Euroopa Komisjoni koostatud mõõdik, langes sel kuul 17 kuu madalaimale tasemele ning hirm energiapuuduse ja lõputute tarneahela katkestuste ees avaldab sektorile tugevat mõju.

Neljast euroala suuremast majandusest olid ainult Saksamaa näitajad regionaalsest kõrgemad ning laiemalt 19-liikmelist valuutapiirkonda vaadates olid veel kolme riigi – Austria, Soome ja Hollandi – ettevõtjad tsooni keskmisest optimistlikumad, kirjutas Bloomberg.

Euroala optimistlikumate väljavaadetega riigid 

Sinisega märgitud riigid on keskmisest optimistlikumate tulevikuootustega, punased aga näevad tulevikku pessimistlikult. Allikas: Euroopa Komisjon
Sinisega märgitud riigid on keskmisest optimistlikumate tulevikuootustega, punased aga näevad tulevikku pessimistlikult. Allikas: Euroopa Komisjon Foto: Bloomberg

Kui tarbijate inflatsioonihirm on endiselt kõrge, siis ettevõtete müügihinnaootused sel kuul langesid. Tootjad, kes ennustasid koroonaviiruse pandeemia algusest peale järjekindlalt hindade tõusu, ütlevad nüüd, et lähikuudel hinnatõus leeveneb.

Kui euroala kasvas teises kvartalis 0,7 protsenti, siis majandusteadlased ja turud kardavad, et kiire inflatsioon ja Venemaa võimalik energiakatkestus ähvardavad viia piirkonna majanduslangusse. Ettevõtted kannatavad juba pandeemia ajal alguse saanud ja Ukraina sõja tõttu süvenevate tarneraskuste all.

Kui küsiti tootmistakistuste kohta, nimetasid kahe kolmandiku euroala tootmisjuhid tarneraskusi peamisteks teguriteks, mis mõjutavad ettevõtete võimet töötada täisvõimsusel, lisaks ka nõudluse puudumine ja materjalipuudus.

Euroala tööstuste kindlustunne on langustrendis

Tööstuste kindlustunne langes sel kuul 17 kuu madalaimale tasemele. Allikas: Euroopa Komisjon
Tööstuste kindlustunne langes sel kuul 17 kuu madalaimale tasemele. Allikas: Euroopa Komisjon Foto: Bloomberg

Kui vaadata praegust eksporti, siis tellimuste arv on vaikselt langemas aasta kõrgeimalt tasemelt allapoole. Siiski näib, et tööstuse väljavaated välismaale müümiseks on euro nõrgenedes paranenud. Ootused eksporditellimuste kasvule, mis langes pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale, järgmise kolme kuu jooksul on peaaegu piirkonna pikaajalisel keskmisel tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles