Poola peaminister: Norra peaks Putini sõja pealt teenitavat megakasumit teistega jagama (5)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Mateusz Morawiecki.
Mateusz Morawiecki. Foto: Marcin Banaszkiewicz/Fotonews/Scanpix

Poola peaminister Mateusz Morawiecki hinnangul peaks Norra jagama enda «hiiglaslikku» kasumit, mida ta kõrgete nafta- ja gaasihindade tõttu teenib, teiste riikidega, eriti Ukrainaga.

Morawiecki vastas pühapäeval noorteorganisatsiooni koosolekul oma valitsuse energiapoliitikat puudutavale küsimusele, öeldes, et kivisöest sõltuv Poola kavatseb minna üle taastuv- ja tuumaenergiale, loobudes nafta- ja gaasitarnetest Venemaalt ja hiljem ka araabia riikidest.

«Aga kas me peaksime Norrale gaasi eest maksma hiiglaslikku raha – neli või viis korda rohkem kui aasta tagasi? See on haige,» ütles ta. «Nad peaksid seda kasumit jagama. See ei ole normaalne, see on ebaõiglane. See on kaudne röövimine Putini algatatud sõja pealt,» teatas Morawiecki.

Tänavuse aasta lõpus valmib Poola ja Norra vahel gaasijuhe, mis peaks aitama asendada Venemaalt pärit kütust. Venemaa ja Poola vahelised gaasivood katkesid eelmisel kuul pärast Poola keeldumist maksta rublades.

Poola gaasivajadus peaks prognooside järgi sel kümnendil kasvama umbes 50 protsenti, kuna riigi energiaettevõtted ehitavad vananevate söeküttel töötavate jaamade asemele uusi gaasielektrijaamu.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles