Saksa minister: Venemaa röövib Ida-Ukraina teravilja

BNS
Copy
Saksa põllumajandusminister Cem Özdemir.
Saksa põllumajandusminister Cem Özdemir. Foto: IMAGO/Chris Emil Janssen/Scanpix

Saksa põllumajandusminister kritiseeris reedel maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 kohtumisel teravalt Venemaa viljavargust Ida-Ukrainas.

«See on eriti eemaletõukav sõja vorm, mida Venemaa peab,» ütles Saksa minister Cem Özdemir Stuttgartis G7, Ukraina ja Euroopa Liidu kolleegide ning Euroopa majanduskoostöö ja arengu organisatsiooni (OECD) ning ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) esindajatega kohtudes.

Venemaa varastab, röövib ja võtab endale Ida-Ukraina teravilja, ütles Özdemir, nimetades seda majandussõjaks.

Ukraina oli enne sõda «maailma leivakorv», mille sadamate kaudu veeti välja 4,5 miljonit tonni põllumajandustooteid kuus: 12 protsenti kogu maailma nisust, 15 protsenti maisist ja pool päevalilleõlist.

Nüüd on Vene sõjalaevad Odessa, Tšornomorski ja teised Ukraina sadamad muust maailmast ära lõiganud ning põllumajandussaadusi on võimalik vedada ainult maitsi, mis on palju ebaefektiivsem.

«Ukraina on viljaekspordi seisukohast väga raskes olukorras,» ütles Ukraina põllumajandusminister Mõkola Solski.

Vene okupatsioon Ida-Ukraina viljakates piirkondades avaldab samuti selle aasta saagile mõju. Saak tuleb väiksem kui eelmisel aastal, tõdes Solski.

Juba on hakatud arutama, kuidas vedada Ukrainast rohkem vilja välja maitsi, rongiga ja mööda Saksamaalt Ukrainasse voolavat Doonaud, et päästa toodangut, mis on Ukrainasse kinni jäänud, ütles Özdemir.

Maailma toiduga kindlustamise probleemi arutati ka G7 välisministrite kohtumisel Põhja-Saksamaal Wangelsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles