USA jaekaubanduse maht nägi seitsme kuu suurimat kasvu

Copy
USA jaekaubanduse maht kasvas oktoobris 1,7 protsenti.
USA jaekaubanduse maht kasvas oktoobris 1,7 protsenti. Foto: Brendan Mcdermid

Ameeriklaste kulutused poodides ja veebis kasvasid oktoobris hinnatõusu kiuste, pakkudes tuge kriisist taastuvale majandusele.

Jaekaubanduse maht kasvas hooajaliselt korrigeeritud andmete järgi kuuga 1,7 protsenti, peegeldades muu hulgas kõrgemaid hindasid, teatas teisipäeval USA kaubandusministeerium.

Tegemist on suurima kasvuga alates märtsist, septembris oli näitaja 0,8 protsenti.

Kulutamist on toetanud tugev tööturg, palgakasv ja leibkondade säästud. Autode, mööbli ja muude kaupade ostmine on seejuures hoogsam kui enne pandeemiat, avaldades survet sadamatele ja laevandusfirmadele ning tõstes hindu.

Teisipäevased jaemüügi andmed pole korrigeeritud inflatsiooniga, mis oli oktoobris septembriga võrreldes 0,9 protsenti. Osades kategooriates, näiteks tanklates, kattis kütusehinna kasv sisuliselt kogu müügimahu suurenemise.

USA ettevõtted ja teised tööandjad on hakanud tõstma ka palkasid, et täita kiirelt juurde tekkivaid vabu töökohti. Kolmandas kvartalis kasvasid hinnad 20 aasta kiireimas tempos. Kasvu on tasa teinud aga inflatsioon, mis kiirenes oktoobris aastatagusega võrreldes 6,2 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles