Läänemets: riik peaks osa Enefit Greeni aktsiatest andma kaevuritele (3)

BNS
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Dmitri Kotjuh

Sotsiaaldemokraat Lauri Läänemetsa sõnul peaks riik kaaluma võimalust anda osa endale kuuluvast Enefit Greeni osalusest Ida-Virumaa kaevuritele.

«Enefit Greenist saab lähitulevikus peamine riiklik energiaettevõte, mis annab Eestis toodetavast elektrist järjest suurema koguse. Samas peame mõtlema juba täna ka nendele Ida-Virumaal töötavatele kaevuritele, kes rohepöörde tulemusena oma töö põlevkivist loobumise tõttu kaotavad,» ütles Läänemets erakonna pressiesindaja vahendusel. Läänemets on ka riigikogu taastuvenergia toetusrühma esimees.

Läänemets nentis, et riik on pakkunud välja erinevaid leevendusmeetmeid, milleks populaarsemaks on uute töökohtade loomine Ida-Virumaal. «Kindlasti on see vajalik, kuid kaevurid vajavad lahendusi juba täna. Võiksime anda arvestatava osa riigi osalusega Enefit Greeni aktsiatest Ida-Virumaa kaevuritele, mis peaks kindlustama nende majanduslikku toimetulekut,» sõnas Läänemets.

«Kui igale kaevurile otse aktsiate andmine on keeruline, siis võiks seda ametiühingutele loodava fondi kaudu jagada, kes teeks väljamakseid vastavalt riigi ja ametiühingu enda kokkulepetele. Aktsiate üleandmisega kaevuritele näitaks riik solidaarsust ja annaks neile reaalse kapitali, millega oleks võimalus oma senist elatustaset säilitada,» ütles ta.

«Rohepöörde tulemusena on juba tänaseks Ida-Virumaal töötuks jäänud sadu inimesi ja riigi senised lubadused elujärje parandamiseks piirkonnas pole teostunud. Sellise sammuga annaksime kaevuritele võimaluse rohepöördest võita ning võimaluse kaasa elada tuuleelektri tootmise võidukäigule,» lisas ta.

Eesti Energia taastuvenergia tütarettevõte Enefit Green avalikustas teisipäeval, 5. oktoobril aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO), noteerimise ja kauplemisele võtmise prospekti. Baasmahu raames pakutakse investoritele kuni 17,3 protsenti kõigist Enefit Greeni aktsiatest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles