Riigikassat ootab sügisel kopsakas pensioniarve

Liina Laks
, reporter
Copy
Pension.
Pension. Foto: Toomas Huik

Septembris on pensioni II sammas tunduvalt õhem, aga riigikassasse voolavad see-eest kopsakad miljonid – rahandusministeerium avaldas II samba esimese ja teise laine lahkujate aruande.

Teise pensionisamba reform on olnud üks tulisemini vaieldud seadusemuudatusi Eesti ajaloos, nüüd on võimalik riigil selle esimesi vilju näha, sest septembris hakatakse tegema väljamakseid neile, kes andsid kevadel lahkumisavalduse sisse. Rahandusministeeriumi statistika järgi kaob sellega II sambast 1,32 miljardit eurot. See moodustab praegusest 5,6-miljardilisest II samba mahust 23,5 protsenti. Teisisõnu, ¾ pensionikogujatest on otsustanud II sambas kogumist jätkata. See summa on 30 miljoni euro võrra suurem, kui kevadel kalkuleeriti.

Selle poolt, et inimesed jätkaksid pensioniks kogumist II sambas, on väga ka valitsus. Kuigi riiki tabab sambast lahkujate abil tugevam rahasadu – II sambast enneaegu lahkuja peab maksma riigile 20 protsenti tulumaksu ehk riigi rahakotti võib oodata sügisel jämedalt veerand miljardi euro suurune rahasüst –, on see siiski kahe teraga mõõk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles