Koppel: raha juurdetrükkimine on Euroopas vältimatu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopat haaranud võlakriisist pole väljumiseks teist teed kui raha juurde trükkimine, rääkis täna hommikul Kuku raadio hommikuprogrammis esinenud SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

«On üks majanduspoliitiline meede, mida kriisi lahendamiseks veel kasutatud pole - kui Euroopa Keskpank oleks valmis piiramatult ostma probleemsete riikide võlga ehk siis raha trükkimine,» ütles Koppel.

«Hetkel tundub see veel poliitiliselt suhteliselt ebamugav, kuid liigutakse selles suunas. Enne veel toimub suur hulk tippkohtumisi, kus pakutakse välja uusi skeeme, mis aga suure tõenäosusega lõpevad sarnaselt kõigi varasemate päästeskeemidega,» selgitas Koppel, kelle sõnul oleks alternatiiv raha juurdetrükile riikide jaoks suhteliselt ebameeldiv.

«Alternatiiv oleks selline deflatsiooniline spiraal, kus makstakse ära need võlad, mida maksta suudetakse ja jäetakse maksmata need, mida maksta ei suudeta. Pankrottide ja likvideerimiste kontrollimatu voog tundub aga majanduspoliitika ohjajate jaoks selgelt ebameeldiv.»

Raha juurdetrükk on praegu Koppeli sõnul ebamugav just seetõttu, et kardetakse sellega kaasnevat inflatsioonilist survet.

«Sakslastele inflatsioon absoluutselt ei meeldi. Suurbritannia ja Ühendriigid teevad seda aga kogu aeg, muidugi pole see probleemi lahendus, kuid tegemist on probleemi transformeerimisega ühest vormist teise, mis võimaldaks probleemi võimalikult paljudele inimestele eurotsoonis mugavamalt läbi elada.»

Tavainimestele kaasneks raha juurdetrükiga Koppeli sõnul inflatsioonist tulenev hinnatõus. «Sissetulekute kasv võib inflatsioonile samuti alla jääda,» märkis Koppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles