Kallas: Kreeka maksejõuetuks kuulutamine pole lahendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Laura Oks

Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallase sõnul ei ole Kreeka maksejõuetuks kuulutamine lahendus, mis euroala kriisist välja toob.

«Jube kergekäeliselt räägitakse, et tegelikult oleks parem, kui Kreeka muutuks maksejõuetuks,» sõnas Kallas tänasel pressikonverentsil, kelle sõnul ei möödu ühtegi komisjoni istungit, kus käimasolevat võlakriisi ei arutataks.

EK transpordivoliniku ning asepresidendi sõnul tähendab Kreeka maksejõuetuks kuulutamine, et riik ei maksa pensione ega palku riigitöötajatele. «Võimalik, et seda rahvas väga rahumeelselt vastu ei võta,» rääkis Kallas.

Kui Kreeka võtab tagasi oma raha, siis tekib Kallase sõnul jällegi küsimus, mis kursiga. «Näiteks 98. aastal langes Venemaal rubla dollari suhtes 71 protsenti. Teed oma raha ja kehtestad kursi, mis teeb raha kolm korda odavamaks. Pensionid langevad kolm korda, palgad kolm korda. Kütuse hind tõuseb aga kolm korda. Importkaupu pole võimalik osta ja hoiused jooksevad riigist välja,» rääkis volnik.

Võib ka juhtuda, et Kreeka ei jääks viimaseks ning tekib grupp maksejõuetuid riike.

Kallase sõnul on komisjoni hinnang, et kriisist saab välja tulla avaliku sektori ümberstruktureerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles