Reitinguagentuur kiidab Baltimaade tegutsemist kriisi ajal

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Fitch tõstab praegustele euroala murelastele Iirimaale, Kreekale ja Portugalile esile Eesti, Läti ja Leedu tegutsemist kriisi ajal.

«Eesti, Läti ja Leedu olid silmitsi tõsise majanduskriisiga aastatel 2008-2009 ning on näidanud, et kuigi suure makromajandusliku tasakaalustamatuse parandamine on valus, pole kasvu taastamine euroga fikseeritud valuutaga võimatu,» ütles agentuuri direktor Michele Napolitano.

Tasakaalustamatus Balti riikides vähenes tänu sisemaise nõudluse kokkutõmbumise, inflatsiooni alanemise ja palgakulu muutuse ühtlustumisele, kirjutas Fitch. Agentuur lisas, et taoline sisemine devalveerimine oli valus protsess ja majandused kahanesid aastatel 2008-2009 kumulatiivselt 18 protsenti.

Samas kasvavad Balti riikide majandused tänavu kiires tempos tänu ekspordile ning usaldus neisse on taastunud.

Viimase sõnul on Baltimaadest võimalik õppida, et tõsised makromajanduslikud muudatused on võimalikud, kui majandused on paindlikud ning valitsused võtavad kärpemeetmed vastu kindlameelselt ja kiiresti.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles