Eksport ja import olid teises kvartalis taas rekordtasemel

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga sadama konteineriterminal.
Muuga sadama konteineriterminal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

2011. aasta teises kvartalis ületas ekspordi ja impordi maht esmakordselt kolme miljardit eurot, ulatudes vastavalt 3,2 ja 3,3 miljardi euroni.

Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes kasvas eksport 53 ja import 43 protsenti.

Samas on ekspordi- ja impordihinnad tõusnud aastaga enam kui kümnendiku võrra, mistõttu ekspordi reaalkasv ulatus teises kvartalis 38 ja impordi reaalkasv 32 protsendini, analüüsis majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Merike Riipinen statistikaameti andmeid.

«Ekspordi ennakkasvu tulemusena langes teises kvartalis kaubavahetuse puudujääk 0,14 miljardi euroni, mis oli ligi kolmandiku võrra väiksem kui selle aasta esimeses kvartalis ja viiendiku madalam aastataguse perioodi näitajast. Suurima puudujäägi andis teises kvartalis keemiatoodetega kauplemine, suuremad ülejäägid olid endiselt kaubavahetuses puidu ja puitoodete ning mööbli ja puitmajadega,» kirjutas Riipinen.

Juunis toimus kaubavahetuse mahtude mõningane tagasiminek. Eelmise kuuga võrreldes kahanes eksport 15 ja import 12 protsenti.

Ekspordi languse taga oli eelkõige kütuste poole võrra väiksem väljavedu. Impordi langust mõjutas nii kütuste kui ka transpordivahendite kolmandiku võrra madalam sissevedu.
Ka ekspordi ja impordi aastased kasvutempod veidi aeglustusid, ulatudes vastavalt 43 ja 33 protsendini.

«Juunikuu ekspordi ja impordi kasvu aitas kergitada ka hindade tõus maailmaturul, mille mõju maha arvestades kasvas eksport aastaga 28 ja import 20 protsenti. Tänu ekspordi kiiremale kasvule vähenes kaubavahetuse defitsiit eelmise aasta juuniga võrreldes enam kui kolmandiku võrra ja ulatus 0,06 miljardi euroni,» väitis peaspetsialist.

Juulis võivad Riipineni sõnul kaubavahetuse mahud jääda juunikuu tasemele, sest paljudel ettevõtetel on siis puhkuseperiood.

Eesti Konjunktuuriinstituudi juulis küsitletud tööstusettevõtetest teatas 63 protsenti eksporttellimuste jäämisest tavalisele tasemele, mis oli 2 protsendipunkti võrra kõrgem kui eelneval kuul. Samas suurusjärgus aga kahanes nende ettevõtete osatähtsus (19 protsendini), kes ootasid tellimuste arvu tõusu. Sarnaselt juuniga teatasid 18 protsenti firmadest eksporttellimuste jäämisest alla tavapärase taseme.

Juulis langes majandususaldus nii Euroopa Liidus tervikuna kui ka Eestis. Samas on Eestis kõigis sektorites kindlustunde indikaatorid oluliselt üle ajaloolise keskmise. Kõrgem majandususaldus oli endiselt Saksamaal, Leedus ja Rootsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles