Osa ravimeid muutub patsiendile odavamaks

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru platsi apteegis eile proviisor Lea Metsalalt abikaasale maoravimit ostnud Julia Pechegina tõdes, et seda rohtu on mehel pidevalt vaja. Kuna tegu oli suhteliselt odava ravimiga, siis ette valmistatud ravimiseaduse muudatus Pechegina kulu ei vähendaks, sest mahub ka praegu soodustuse määra sisse. Aga tema ema ja vanaema igakuised ravimiarved peaksid kindlasti vähenema.
Viru platsi apteegis eile proviisor Lea Metsalalt abikaasale maoravimit ostnud Julia Pechegina tõdes, et seda rohtu on mehel pidevalt vaja. Kuna tegu oli suhteliselt odava ravimiga, siis ette valmistatud ravimiseaduse muudatus Pechegina kulu ei vähendaks, sest mahub ka praegu soodustuse määra sisse. Aga tema ema ja vanaema igakuised ravimiarved peaksid kindlasti vähenema. Foto: Toomas Huik

Alates oktoobrist võib osa ravimeid minna patsientidele viiendiku võrra odavamaks, kui riigikogu võtab vastu sotsiaalministeeriumi ette valmistatud ravimiseaduse muudatuse.

Muudatuse järgi kaob 50-protsendilise soodustusega ravimitelt hüvitise ligi 13-eurone maksimaalmäär. Uue korra järgi tasub haigekassa sõltumata ravimi hinnast peaaegu alati sellest poole.

«Piirmäär kehtib vaid 50-protsendilise hüvitisega ravimite puhul, ülejäänu, kas 75-, 90- või sajaprotsendilise puhul seda polegi olnud,» selgitas sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna nõunik ja eelnõu üks ettevalmistajaist Girtel Liidemann.

Muudatus peab vähendama patsientide omaosalust ravimite ostmisel. Eestis on see Euroopa riikide hulgas üks suuremaid – 40 protsenti. Kõrgem on see vaid Taanis, kus see on üle 42 protsendi. Näiteks Suurbritannias on patsiendi omaosalus vaid kuus ja Prantsusmaal isegi alla nelja protsendi.

Viiendiku võrra vähem
Kavandatav muudatus peaks 50-protsendilise soodustusega ravimite puhul keskmiselt langetama patsiendi omaosalust viiendiku võrra, ja kuna ligi pooled ravimitest, mida arstid välja kirjutavad, on just selle soodustusega, siis langeb ka üldine tase.

Seadusemuudatuse seletuskirja järgi tõuseb haigekassa ravimitele kuluv summa ligi 770 000 euro võrra. «Lisakulu võib olla mõnevõrra ka suurem eeldusel, et ravimeid hakatakse paremini välja ostma,» ennustab seletuskiri ja eeldab, et haigekassa saab selle kulutusega hakkama. Hinnanguliselt jäetakse kuni neljandik retseptidest praegu välja ostmata.

Apteekrite liidu esimehe ja Paide apteekri Kai Kimmeli sõnul teab ta juhtumeid, kus inimesed on jätnud ravimata seenhaigusi, sest nende ravimite hinnad on väga kõrged ja neid tuleb pool aastat kasutada.

«Aga see tähendab, et inimese organism nõrgeneb ja ta muutub varvaste vahel vohava seene tõttu vastuvõtlikuks teistele haigustele,» ütles ta.

Apteekrite liidu peaproviisori Kaidi Sarve sõnul pole haigekassa matemaatika päris tavaline matemaatika.

Ta tõi näiteks, et 50-protsendiliste ravimite puhul ei tähenda see seni kehtiva korra järgi sugugi poole odavamat ravimit patsiendi jaoks, vaid vanades hindades sajakroonise retsepti puhul maksab inimene sellest tegelikult 75 krooni ja haigekassa kanda jääb vaid neljandik.

Kavandatav muudatus peaks selle ravimiostja jaoks kummalise matemaatika mõistetavamaks tegema.

Kui osta näiteks kaks karpi dementsuse ravimit Aricept, mis maksab kokku ligi 210 eurot, siis tuleb patsiendil endal käia praegu kahekuise koguse eest välja veidi alla 200 ­euro. Seadusemuudatus vähendaks aga inimese kulu veidi enam kui saja euro peale ehk olekski peaaegu pool ravimi hinnast.

Liidemanni sõnul ei mõjuta muudatus odavamaid ravimeid, mis ligi 13-eurose maksimaalmäära alla juba praegu mahuvad. «Mida kallim ravim, seda enam inimene võidab,» lubas nõunik.

Kimmeli sõnul ei muutu näiteks inimese jaoks midagi, kui ühe originaali hind jääb alla 18 euro. «Kuid kui seda osta korraga kolme kuu ports, mis kevadest saadik on võimalik, sest arstil on õigus kirjutada varasema kuni kahe kuu hulga asemel kolme kuu jagu välja, siis juba inimene võidab,» arvutas ta.

Massiivne kampaania
Kindlasti on Kimmeli sõnul muudatuse üle põhjust rõõmustada noortel naistel, kes kasutavad hormoonspiraali, mis maksab vähemalt 130 eurot. «Muudatusega võib võita üle 50 euro soodustust lisaks,» nimetas ta.

Liidemanni sõnul arvestatakse ka edaspidi ja nagu ka 75- või 90-protsendilise soodustusega ravimite kompenseerimisel ravimite kokkuleppehinda. Kui originaalravim on sellest kallim, siis tuleb kallim osa patsiendil endal tasuda.

«Mõni originaalravim on kordades kallim kui geneerilised ehk järeletehtud ravimid, mis turule tulles ka hinna alla viivad,» ütles Kimmel. «Mõnede puhul on hinnavahe aga vaid paar eurot,» lohutas ta, lisades, et 50 protsendi soodustusega ravimite hulgas geneerilisi väga palju polegi.

Möödunud aastal tegi haigekassa massiivse kampaania, õhutamaks inimesi ostma odavamaid ehk geneerilisi ravimeid ja Tallinna kesklinnas asuva Viru Platsi apteegi apteekri Lea Metsala sõnul on inimesed hakanud odavamaid valima.

«Julgustan ka ise, kui inimene kahtleb, kas võtta kallim originaal või odavam geneeriline ravim. Võib julgelt öelda, et soovitakse odavamat, kui see ­aitab samamoodi kui originaal,» lausus Metsala.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles