Peaminister: investeeringud armastavad ausat asjaajamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva soojuselektrijaam
Narva soojuselektrijaam Foto: Toomas Huik

Investeeringud armastavad läbipaistvat asjaajamist ja madalat korruptsioonitaset, millega Ida-Virumaa kahjuks Eesti võrdluses silma ei paista, ütles peaminister Andrus Ansip, põhjendades, miks on selles piirkonnas riigi suurim töötuse tase.

«Jah, Ida-Virumaal tööpuudus on Eestis kõige suurem. Siinjuures ma küsiksin, et kes meil Narvas võimul on? Miks siiani pole midagi ette võetud, et muuta ka Narva ja Kohtla-Järve ettevõtjatele atraktiivseks? Sest ainult investeeringud, ettevõtjad on need, kes töökohti loovad ja riigi panus on olnud ka praeguses kriisis Ida-Virumaal märkimisväärne,» ütles peaminister riigikogu infotunnis, vastates Jevgeni Ossinovski (SDE) küsimusele, kas riik ei peaks võtma kasutusele erakorralisi meetmeid Ida-Virumaa ja eriti Narva kõrge tööpuuduse leevendamiseks.

«Nii nagu Eestis tervikuna on tööpuudus ja töötute arv vähenenud, on see vähenenud kiiresti ka Ida-Virumaal. Alles eile me saime andmeid Eurostatist, mis kõnelevad sellest, et kõige kiiremini on Euroopa Liidus tööpuudus vähenenud just nimelt Eestis,» tõi Ansip välja.

«Ma arvan, et võib-olla ei ole siiski väga sobiv süüdistada kohalikke omavalitsusi, sest tegemist on demokraatlikult valitud organiga. Kas te võiksite öelda, kuidas riik saaks aidata ettevõtluskeskkonda parandada?» jätkas küsimusega Ossinovski.

Ansip polnud nõus sellega, nagu ei tohiks omavalitsuste tegevust kritiseerida: «Valitsus on demokraatlikult valitud, aga sellest ei pea teie kindlasti tegema järeldust, et Vabariigi Valitsust ei või kritiseerida. Võib küll! Aga te suurepäraselt olete sellega ka alustanud.»

Vihjet Narva linnavõimude pihta ei lasknud kõrvust mööda ka Mihhail Stalnuhhin (Keskerakond), kes oli aastatel 2002-2011 Narva linnavolikogu esimees. «Ei ole ühtegi võimalust, mida oleks konkreetselt Narva linn ära lasknud selleks, et seda protsessi toetada. Kas teie praegu siin riigikogu saalis väidate, et meie oleme just need, kes pidurdavad tööhõive arendamist Ida-Virumaal ja konkreetselt Narvas? Tahate te seda öelda?» päris ta peaministrilt.

«Ma tahan öelda seda, et investeeringud armastavad ausat ja läbipaistvat asjaajamist, investeeringud armastavad väga madalat korruptsioonitaset. Kahjuks Eesti võrdluses Ida-Virumaa sellega silma ei paista ja see peegeldub omakorda ka piirkonda tehtud vähestes investeeringutes,» selgitas Ansip oma mõttekäiku.

Lisaks kritiseeris Ansip laiemalt Eesti kohalikke omavalitsusi selle eest, et nad on küll huvitatud elanikest, kes maksavad tulumaksu, paraku jätavad aga sageli töökoha loomise mure naaberomavalitsuse mureks. «Seda me näeme väga ilmekalt just nimelt siin Harjumaal Tallinna ümbruses, kus probleemid on ilmselged,» tõi ta näite.

Eelmisel nädalal avaldatud andmete põhjal on Ida-Virumaal töötuse tase 15,5 protsenti, seejuures elab ligi pool 12 000 Ida-Viru töötust Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles