Huvigrupp: Lätis müüakse lõviosa kasutatud autodest mustalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automüük
Automüük Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Läti uute autode müügi assotsiatsiooni presidendi Andris Kulbergsi sõnul müüakse ligi 80 protsenti kasutatud autodest Lätis makse maksmata.

Suurem osa nendest tehingutest tehakse läbi ss.lv portaali, kus automüüjad kasutavad erinevaid skeeme maksude vältimiseks, ütles Kulbergs Läti televisioonile. Tema sõnul on keeruline osta Lätis kasutatud autot, mille pealt tasutakse kõik vajalikud maksud.

Viimase kolme aasta jooksul on maksude vältimise skeemide osakaal suurenenud ning seega on Kulbergsi sõnul maksuameti püüdlus elimineerida sääraseid skeeme kiiduväärt, kuid seda võiks teha efektiivsemalt.

«Samas ma ei toeta maksuameti otsust [võtta maha ss.lv portaal],» ütles Kulbeergs. Tema sõnul oleks amet pidanud oma tegu paremini selgitama.

Kulbergsi sõnul seisnevad maksupettuse skeemid tavaliselt kasutatud autode ostmises Saksamaalt ning nende edasimüümises Lätis fiktiivsete ettevõtete kaudu, seega vältides käibemaksu tasumist.

Kulbergs tõi positiivse näitena välja Eesti, kus ametivõimud inspekteerivad kasutatud autode müüjaid ning konfiskeerivad autod, mille puhul ei suudeta tõestada maksude tasumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles