Vitsur: intressitõus suurendab lõhet euroliidus

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Euroopa Keskpanga otsus tõsta baasintresse suurendab arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul lõhet euroalas - juhtivate majanduste puhul aitab see vältida ülekuumenemist, samas võlgadega hädas olevate riikide jaoks muutuvad mured veel suuremaks.

«Euroopa Keskpangal (EKP) ei olnud enam võimalik oodata, kuivõrd Euroopa majanduse juhtiv osa oli üle kuumenemas, mis muutuks omakorda ohuks kogu Euroopa majanduse taastumisele,» rääkis Vitsur ERR-i uudisteportaalile.

«Paraku toob intresside tõstmine endaga kaasa probleemide teravnemise võlgadega raskemalt koormatud ja väiksema majanduskasvuga maades ja suurendab lõhet euroliidu tuumiku ja perifeeria vahel veelgi,» märkis ta.

Vitsuri sõnul toob EKP otsus senisest veelgi selgemini välja erinevused ühelt poolt USA ja Inglismaa ning teiselt poolt eurotsooni raha- ja majanduspoliitikas.

«Sel ajal, kui EKP näeb suurimat ohtu majandusele pead tõstvas inflatsioonis, mis märtsikuus suurenes veebruari 2,4 protsendilt 2,6-ni ja ähvardab veelgi kõrgeneda, tuntakse USA-s ja Inglismaal enam muret tööpuuduse ja majanduskasvu jätkumise pärast,» selgitas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles