Iisraeli süüdistaja sõi oma sõnu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Goldstone.
Richard Goldstone. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

ÜRO poolt 2008-2009 Gaza sõja kohta avaldatud raporti autor võttis tagasi osa kriitilisi väljaütlemisi Iisraeli käitumise aadressil antud konfliktis.

ÜRO uuringut juhtinud Lõuna-Aafrika jurist Richard Goldstone ütles möödunud nädalal Washington Posti veergudel oma raporti kohta järgmist: «Teadnuks ma tol ajal mida ma nüüd tean, tulnuks sellest üks teistmoodi dokument.»

Mis kõige olulisem, Goldstone'i sõnutsi usub ta nüüd, et Iisraeli relvajõud ei võtnud kolmenädalase konflikti käigus teadlikult sihikule tsiviilelanikke – nagu ta tol ajal Iisraeli valitsuse meelehärmiks kinnitas.

Sõda nõudis ligikaudu 1400 Palestiina araablase elu, kelle hulgas oli ka mitmeid tsiviilelanikke.

«Kuigi Iisraeli armee poolt avaldatud juurdluste andmed, mida tunnustab ka ÜRO komitee raport, kinnitavad mõningate üksikute sõduritega seonduvate intsidentide autentsust, et olnud tsiviilelanike sihikule võtmine valitsuse teadlik poliitika,» ütles Goldstone.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on ülalmainituga seoses pöördunud ÜRO poole palvega tühistada Goldstone'i raport täies ulatuses, väites, et dokument kuulub õigusega ajaloo prügikasti.

Mitmed Iisraeli ametnikud lubasid pöörduda «asjakohaste organisatsioonide ja riikide» poole palvega võtta õppust Goldstone'i meeleparandusest ning teha midagi Iisraeli kahjustatud kuvandi parandamiseks.

Üks Iisraeli ametiisik möönis eile, et vaevalt veenab Goldstone'i artikkel ÜRO peaassambleed oma resolutsiooni – millega esialgsele raportile heakskiitev peanoogutus tehti – ametlikult tagasi võtma.

Küll aga leidis ta, et juristi kommentaaride valguses on Iisraelil hõlpsam takistada oma sõdurite ja poliitikute tagakiusamise katseid teistes riikides.

Goldstone’i 2009. aasta septembris avalikustatud raportis väideti, et sõjakuritegusid ja inimsusevastaseid kuritegusid olid «potentsiaalselt» toime pannud nii Iisrael kui islamistlik terrorirühmitus Hamas.

Raport sisaldas detailseid kirjeldusi mitmetest intsidentidest, kus Iisraeli väed väidetavalt tsiviilobjekte ründasid, mainides näiteks Gaza linnas Al-Simouni pere majas hukkunud 29 inimest.

Iisrael mõistis raporti tookord otsustavalt hukka.

Nüüd kritiseerivad Hamas ja nende mõttekaaslased omakorda Goldstone'i artiklit.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles